Így gondozd karácsonyi kaktuszodat, hogy egyetlen télen se maradjon el a virágözön

Az egyik legkedveltebb kaktuszfajta a karácsonyi kaktusz, november végén, december elején tudjuk legkönnyebben beszerezni bimbós példányait.

A karácsonyi kaktuszt egy kis odafigyeléssel hosszú életű és virágözönben gazdag növényként tudhatjuk otthonunk díszének. De hogyan?

Tippek karácsonyi kaktusz gondozásához

A karácsonyi kaktusz nevét onnan kapta, hogy karácsonyra hoz virágot. Ahhoz, hogy következő télen újra virágzásra tudjuk bírni, az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni.

A növényt tartsuk világos, nem túl meleg helyen és lehetőleg ne mozgassuk akkor, amikor virágzik. A virágzás idején locsoljuk rendszeresen, földjét ne hagyjuk kiszáradni, de az sem jó, ha a növény áll a vízben, mert így gyökerei könnyen rothadásnak indulnak. Ha elvirágzott, az elnyílt virágokat leszedhetjük, hajtásait kissé visszavághatjuk.

Elvirágzás után kezdődik a pihenési periódus körülbelül márciusig, ilyenkor kevesebb öntözést és meleget igényel a növény. Áprilisban lép a növekedési fázisba, ekkor a hűvös helyiségből vigyük a lakás világosabb, melegebb részére (de ne a tűző napra) és öntözzük gyakrabban. Nyáron újra mérsékelhetjük a locsolását és kihelyezhetjük a szabadba. Mivel természetes élőhelyén a fák ágain él, cserepét egy lombos fa ágai közt tartva otthonos körülményeket teremthetünk a számára.

Forrás: pixabay.com

Szeptembertől ismét egy nyugalmi periódus következik, hűvösebb hőmérséklettel és kevesebb locsolással. Akár kéthetente is locsolhatjuk, ha sikerül az ideális 14-16°C-t biztosítani, arra azonban továbbra is érdemes figyelni, hogy a földje ne száradjon ki teljesen.

A bimbók képződésének elengedhetetlen feltétele, hogy a növény a megfelelő fényviszonyok közé kerüljön. A karácsonyi kaktusz akkor fog virágozni, ha naponta legalább 10 órát tölt sötétben. Mivel ekkor már jobb nem mozgatni a növényt, így nem vihetjük sötét helyre, de jó megoldás, ha letakarjuk (például kartondobozzal). Később, ahogy rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák, a 10 óra sötétség természetes körülmények között is biztosítható.

Október környékén újra növelhetők a vízadagok. Ha a bimbók megjelentek és elérték az 1-1,5 centimétert, onnantól fokozottan figyeljünk arra, hogy a növényt ne mozdítsuk el a helyéről. A melegebb szobába költözést így csak akkora ütemezhetjük, amikor a bimbók már majdnem teljesen kinyíltak. Ebben a kinyílt állapotban a virágoknak nem fog megártani a mozgatás.