Ilyen szuper töklámpásokat készíthetsz idén!

Bár a sütőtök kifaragásának inkább az angolszász országokban van hagyománya, ha szívesen kiélnénk kreativitásunkat és hoznánk létre valami igazán hangulatos őszi dekorációt a kertbe vagy akár a lakásba, a töklámpás egy pompás választás.

A kelta hagyományokon alapuló halloweent október 31-én ünneplik az angolszász területeken. Ezzel csaknem egyidőben, egészen pontosan november 1-én és 2-án emlékezünk meg itt Magyarországon halottainkról. Ugyanakkor a halloweeni szokások, látványvilág hazánkba is beszivárgott. A töklámpás készítése jó móka lehet azoknak is, akiket a halloweeni forgatag hidegen hagy, és őszies hangulatával nagyon fel tudja dobni otthonunkat.

Inspiráció töklámpáshoz

Lámpásnak való tököt nem különösebben nehéz beszerezni, válasszunk annak megfelelően, hogy mit szeretnénk belőle kifaragni. A tököt érdemes először jól megmosni és szárazra törölni, ezután kezdődhet is a munka. Ha faragás előtt a mintát golyóstollal felrajzoljuk, esetleg kartonpapírból kivágott sablont használunk, minimálisra csökkenthetjük a hibázás lehetőségét.

A tök tetejét először vágjuk le, kanállal kaparjuk ki a közepét. Majd következhet a faragás, melyhez rövid pengéjű, hegyes és éles kés a legideálisabb. Ezzel könnyen boldogul egy kevésbe gyakorlott kéz is. A kikapart tökmagból finom csemegét készíthetünk, ha chilivel, sóval fűszerezzük és tökmagolajon megpirítjuk.

Itt pedig a legszuperebb töklámpásokat mutatjuk meg a Pinterestről: