5 ok, amiért érdemes kályhát építeni, ha fával szeretnél fűteni

Eldöntötted, hogy fával szeretnél fűteni. De hogyan tovább?

Már írtunk róla, milyen előnyei vannak a fatüzelésű rendszereknek gazdaságosság szempontjából. De milyen fűtőtestet válasszunk? Kandallónkról szóló összeállításunk után nézzük most milyen lehetőségek rejlenek a kályhákban.

Egyenletes hőmérséklet

A kályha úgynevezett sugárzó felületfűtés. Minden irányba bocsátja ki a hősugarakat, amelyek akadálytalanul haladnak át a szoba levegőjén, majd közvetlenül melegítik fel a szobában található tárgyakat és személyeket. Ennek eredményeképp a helyiség hőmérséklete egyenletes.

Jó hatásfok

Kályhával fűteni gazdaságos. Miért? A magas hatásfok és az olcsó tüzelőanyag miatt. A gazdaságosságot tovább növeli, hogy a kályhával fűtött helyiségekben a szoba levegőjéhez képest magasabb a hőérzetünk.

Gyors és egyszerű fűtés

A kályha gyorsan beüzemelhető és 24-48 órán keresztül tárolja és sugározza a meleget. Az ilyen kályhákba többnyire elég naponta egyszer begyújtani.

Hangulat

Ha fontos számunkra (és miért ne lenne az?) nappalink összképe: kályhából ma már hatalmas a választék áll rendelkezésünkre. Kiválaszthatjuk azt, amelyik a legjobban illik otthonunkba. A hazánkban elterjedt cserépkályhák kinézete sokféle lehet, dönthetünk a csempe színe, fénye és mintája alapján, és akkor a kályha formájáról még nem esett szó. A kályhában ropogó tűz hangja és látványa pedig megnyugtat, ellazít.

Nem igényel közmű infrastruktúrát

Egy kályha üzemeltetése független a közműszolgáltatásoktól. Csak a fát kell beszerezni, és onnantól semmi miatt nem kell aggódnunk.