Közeleg a fűtési szezon – De melyik a legolcsóbb fűtés?

A fűtésszezon közeledtével talán többen elgondolkodnak, vajon mennyire gazdaságos az otthonukban megtalálható fűtéstípus? Ha érdemes váltani, akkor mire?

Hogyan fűtünk? Mennyire gazdaságos a hősugárzó, a gázfűtés, a kandalló? És ha elégedetlenek vagyunk, milyen fűtésrendszer építésébe érdemes jövőre belevágni, hogy a következő telet olcsóbban megússzuk?

Bár komoly kiadást jelent, mégis jót teszünk a családi kasszának a nyílászárók cseréjével, falak szigetelésével, mert hosszú távon így tudunk spórolni a fűtésen, ha a fűtési rendszer korszerűsítése vagy lecserélése nem megoldható otthonunkban. Ám ha elhatároztuk magunkat és tudjuk, hogy jövőre már másik fűtési módszert alkalmazunk, az alábbiakban megmutatjuk, melyik a leggazdaságosabb választás.

Áram

Az áram sajnos a legkevésbé takarékos megoldás, gondoljunk csak a hősugárzó, olajradiátor vagy a padlófűtés energiaigényére. Bár azt nem tagadhatjuk, milyen szuper komfortérzete van egy padlófűtéses háznak, ajánlott valami másban gondolkodni, ha a spórolás a cél.

Fa

Aki lefaragna a fűtésszámlából, annak érdemes meggondolni a fatüzeléses rendszerek bevezetését. Bár sokan környezetkárosítónak gondolják, a felszabaduló szén-dioxid mennyiségét tekintve valójában nincs különbség  aközött, hogy a fa természetes körülmények között korhad el, vagy kazánban égetjük el. Tehát nincs többlet szén-dioxid kibocsátás.

Egyesek a kazánt, mások a kályhát részesítik előnyben, manapság mindkettőből nagy a választék. A legelterjedtebb megoldás a vegyes tüzelésű kazán, ebben fűthetünk fával, szénnel, modern brikettel. A vegyestüzelésű kazán használható önmagában vagy kombinálható gázfűtéssel. Gázfűtéssel együtt folyamatos fűtést biztosíthatunk akkor is, amikor nem vagyunk otthon.

Az élmény pedig, amelyet a pattogó tűz, a lobogó fa látványa, hangja, illata jelent, megfizethetetlen.

Gáz

Ez a legnépszerűbb fűtési módszer hazánkban. A legtöbb társasházban gázfűtéses rendszerek találhatók meg. Olcsóbb mint az áram, de drágább, mint a fatüzelés. Ugyanakkor a gázfűtés egyszerűbb, kényelmesebb lehet, mint a fatüzeléses rendszerek működtetése, hátránya viszont, hogy az ára központilag szabott.