Ezek a legfinomabb és legegészségesebb gyógyteák hűvös őszi estékre

Ahogy egyre hűvösebbek a reggelek és az esték, nem ritka, hogy megkívánunk egy-egy csésze forró teát. Maradhatunk a klasszikus fekete és gyümölcsteáknál, ám ha egyúttal egészségünkért is tenni szeretnénk, legjobb, ha gyógyteát kortyolgatunk.

A gyógyteák megtisztítják a szervezetünket, erősítik az immunrendszerünket, megvédenek a megfázástól. Viszonylag kedvező áron beszerezhetők, vagy ha magabiztos tudással rendelkezünk felismerésükben, későbbi konzerválásukban és tárolásukban, magunk is begyűjthetjük őket. Bármely módját válasszuk is a gyógynövények beszerzésének, garantáltan kellemes, és nem utolsósorban egészséges élményben lesz részünk. Mi az alábbi a gyógyteákat ajánljuk.

Milyen teákat ajánlunk leginkább őszre?

A csalán és a dió a tisztítókúra gyógynövényei. Cukor, méz és egyéb ízesítő nélkül javasolt inni a gyógyteákat, naponta egy-egy csészével. Ezek mellé jól passzol az aranyvessző vagy a nyírfalevél teája: az aranyvessző a májat, emésztést, a nyírfalevél a húgyutakat tartja karban. Méregtelenítéskor figyeljünk táplálkozásunkra is! A zsíros ételek, édességek, fehér lisztes táplálékok, vörös húsok ilyenkor inkább kerülendők. Éheznünk semmiképp sem kell, ezek az élelmiszerek jól helyettesíthetők friss vagy párolt zöldséggel, hallal, csirkével.

Immunrendszerünk megerősítéséhez leginkább a kakukkfű, a csipkebogyó és az orbáncfű tud hozzájárulni. A csipkebogyó teáról talán sokan tudják, hogy rengeteg C-vitamint tartalmaz. Viszont a C-vitamin tartalom megőrzéséhez 4-5 órás hideg áztatással kell elkészíteni.

Gyógynövények fogyasztásakor legyünk körültekintőek! Aki valamilyen gyógyszert szed, vagy hosszútávú kúraszerű fogyasztásra készül, mindenképpen kérje ki az orvos vagy a gyógyszerész véleményét!