Itt az ősz, jönnek a hulló levelek – De mihez kezdjünk velük?

Az év egyik legszebb része az, amikor a fák lombkoronája előbb színt vált, majd a levelek lassan lehullanak. Na de hogyan lehet őket hatékonyan eltüntetni?

Amikor beköszönt az ősz, és a földet ellepi a sok színes levél, felmerül a kérdés, hogy mihez kezdjünk vele, egyáltalán össze kell-e feltétlenül szedni.

Ahol ajánlott összeszedni a lehullott leveleket

A nedves leveleken könnyen el lehet csúszni, ezért érdemes összeszedni a teraszról és a járókövekről, valamint a járda ház előtti részéről. Érdemes leszedni friss hajtásokról, örökzöldekről és a fűről, mert ezek a növények könnyen rothadásnak indulhatnak a nedves levelek alatt. A takarás miatt csúnya, barna foltok is keletkezhetnek a pázsiton.

Ahol érdemes otthagyni a lehullott leveleket

Azonban vannak olyan helyek, ahol kifejezetten érdemes otthagyni a lehullott lombkoronát. A talajkomposztálással ugyanis elősegíthetjük, hogy növényeink természetes módon jussanak hozzá a szükséges tápanyagok egy részéhez. Ehhez csak be kell dolgozni a fás szárú növények tövéhez, valamint a kert már felásott részeihez a leveleket. Így gyorsabban elbomlanak, és segítik a humuszréteg gyorsabb kialakulását, amely végső soron a növényeknek és tavasszal a kert kinézetének is kedvez.