Nyár végi munkálatok: így készítsd fel kertedet a hűvös időkre

A kerttulajdonosok közül talán már sokan készülnek a nyár végi munkálatokra, vagy esetleg bele is kezdtek ezekbe. De milyen teendők várnak ránk az ősz beköszöntével?

Lassan búcsút mondhatunk a forró augusztusi napoknak. Nem is csoda, ha többen már türelmetlenül várják az őszi csapadékot, amikor a locsolás feladatát lehúzhatják a listáról. Szeptember beköszöntével azonban még mindig sok a dolog a kertben: fel kell készítenünk növényeinket a közelgő télre. Eláruljuk, mely munkálatokat érdemes mindenképpen elvégezned, ha szeretnéd felkészülten várni a hideg évszakokat.

 

Betakarítás

Sok növény az ősz beköszöntével is pompázik. Nagy részük ekkor hoz termést, így a betakarítás és a termés eltevése, a befőzés, fagyasztás, szárítás és aszalás java még hátravan. A hervadó, elhullott növényeket azonban érdemes már most eltakarítani, az ágyásokat kigyomlálni és a már tiszta ágyásokat lefedni mulccsal vagy takarónövényzettel megóvni.

A komposzt és a mulcs elkészítése

Ha szeretnéd megvédeni az ágyásaidat, sok-sok mulcsra és komposztra lesz szükséged, hogy egy egész télen át kitartsanak. Még nem késő, hogy elkezdd felhalmozni a komposztot és ha lehullanak az első levelek, félre tudod tenni őket a későbbi felhasználásig. Mire leszüreteled az utolsó termést, minden készen áll majd arra, hogy befedd ezzel a védő és tápláló takaróval a kerted megfelelő részeit.

Bokrok és fák ápolása

Ha vannak a kertedben bokrok, fák vagy más évelő növények, készítsd fel őket a télre. Egyszerűen csak végezd el az őszi metszést az alábbiak figyelembevételével: ajánlott eltávolítani az elhalt vagy beteg növényrészeket, a fákon az olyan egymáshoz dörzsölődő ágakat, amelyek kéregsérülést okozhatnak egymásnak, mindent, ami útban van és télen esetleg akadályozhatja az utak biztonságos használatát. De tartsuk szem előtt, hogy ősszel érdemes kevesebbet vágni, mint tavasszal, hogy megóvjuk növényeinket a fagykártól.

Öntözés – Amíg csak szükséges

Bizony, amíg tart a forróság, az öntözést sem szabad elhanyagolnunk. Legyünk türelmesek: egyszer úgyis elérnek miket az esős napok, amikor ezt a munkát a természet elvégzi helyettünk.