Profi komposztálási tippek – Így készüljünk az őszre

Közeleg az ősz, így érdemes előre gondolkodni, ami a kertet illeti. Ha hullanak a levelek, előkerül a gereblye. De mire jó a levélkupac azon túl, hogy a gyerekek jókat játszanak benne?


A levelek ősszel hullanak, a fűnyírás viszont nyári munka. Ám ezeket az eltérő időben keletkező kerti hulladékokat együtt nagyon jól felhasználhatjuk. Tegyük félre az őszi avart nyárra és a felhasználásig tároljuk száraz helyen. Miért tegyünk így és hogyan használjuk fel együtt a levágott füvet és a száraz leveleket?

Komposztálási tippek

Ha túl vastag rétegekben teszünk a komposzthoz levágott füvet, számolnunk kell azzal, hogy berothad és kellemetlen szaga lesz. Ha van kéznél száraz avar, máris könnyebb a dolgunk. A levágott füvet száraz levelekkel felváltva rétegezzük tíz centinként, a komposzt így hamarabb lebomlik és búcsút mondhatunk a kellemetlen szagoknak.

A tökéletes megoldás, ha összekeverjük a leveleket és a levágott füvet, ezeket a kerti hulladékokat együtt a baktériumok és gombák különösen gyorsan lebontják. A folyamatot még tovább gyorsíthatjuk, ha a rétegeket egyenként beoltjuk talajban élő mikroorganizmusokkal: adjunk a komposzthoz egy lapát földet a kertből vagy a régi komposztból. Fontos a fűnyírás időzítése is: ha a füvet komposztálásra vagy mulcsként szeretnénk felhasználni, még azelőtt nyírjuk le, hogy magot hozna.