Víz a kertben: szuper ötletek a medencén túl

Szereted a vizet? Szerinted is jól mutatnak a kertben a vizes dekorációk? Megmutatjuk, miben érdemes gondolkodni, ha a medence ötletét már elcsépeltnek találod.

Van élet a kertben a medencén túl is: sokan nem engedhetjük meg magunknak vagy nincs hozzá elég hely az udvarunkon, így a forró napokra marad a felfújható medence, esetleg a kerti locsolónál való pancsolás. De ha esztétikai szempontokat is figyelembe vennénk, sok más lehetőségünk maradt. Mik ezek?

Egy kis tó a kertben rengeteg lehetőséget rejt magában. Egyrészt telepíthetünk bele halakat. Nagyon mutatósak a különféle aranyhalfajták – a comet, a sarasa, a shubunkin és a sárga aranyhal –, továbbá a koi ponty. Másrészt halak nélkül, csupán vízi növényekkel is csodálatosan szép dísze lehet kertünknek. Jól mutatnak a tóban a tündérrózsák, a vízijácint, a mocsári gólyahír, a mocsári nőszirom, a mocsári nefelejcs, az apró gyékény.

Pezsgőfürdő, hidromasszázs medence

Nem csak esztétikai szempontok alapján kerülhetnek a kertünkbe. A kikapcsolódás, ellazulás, felfrissülés élményét nyújtják.

Szökőkút

A közhiedelemmel ellentétben a szökőkútak nem a vízpazarlás megtestesítői. A jól megtervezett és megépített szökőkutak teljesen víztakarékosak. Előnyük, hogy forró napokon nedvességgel töltik meg a levegőt maguk körül, ami a növényeknek rendkívül hasznos.

Vízesés

Saját kertedben is építtethetsz, vagy magad is nekiláthatsz egy kisebb vízesés megépítésének. A víz látványa kellemesebb, ha kanyargós, alakítsunk ki minden szint előtt kis öblöt, az előkészítő munkálatok után pedig rakjuk ki a medrét kavicsokkal és kövekkel. A szökőkúthoz hasonlóan a vízesés párája frissítő élmény a családnak és éltető nedvességet jelent a környező növények számára.

VÍZ-Kút

Víz kút

Romantikus hangulata van, akár díszként, akár valódi vízforrásként funkcionál.