4 dolog, amiért jó a nyári pihenés

A nyár, a napsütéses idő rendkívül jó hatással van egészségünkre, kedélyállapotunkra. De mit adhatnak nekünk a nyári hónapok?

nyári pihenés

Erőtartalékaink végesek, ezért nagyon fontos, hogy amikor lehet, szakítsunk időt a töltekezésre. Erre nincs is megfelelőbb időszak a nyárnál. Összegyűjtöttük, mit érdemes elraktároznunk a hűvösebb időkre, miért fantasztikus a nyári pihenés.

Napfény

Magyarországon a napsütéses órák száma nyáron több mint 700 óra, így nincs akadálya, hogy kiélvezzük a napfény jótékony hatását. A napfény a D-vitamin természetes előállítója, ezért érdemes napi szinten eltölteni néhány percet a szabadban. A megfelelő mennyiségű napfény szinkronban tartja cirkadián ritmusunkat, így csökkenti a stresszt, pozitívan befolyásolja szervezetünk energia szintjét, javítja az alvás minőségét. Persze a mértékletesség és óvatosság elengedhetetlen, ha napfürdőzésről van szó.

Természet

A testi és szellemi feltöltődésre nyáron számtalan lehetőség kínálkozik: kirándulhatunk, strandolhatunk, piknikezhetünk, kerékpározhatunk, szervezhetünk városnézést vagy csak sétálhatunk a közeli parkban, esetleg kertészkedhetünk. Mindegy, hogy egyedül vagy társaságban vágunk neki a természetnek, a szabadban szervezett programok nagyon jó hatással vannak az egészségünkre. A jó idő kiváló alkalom a sportolásra is: a kocogás, úszás, labdajátékok is kellemesebbek, ha nem zárt térben, hanem a jó levegőn űzzük őket.

Vitaminok

Élvezzük ki igazán a nyár minden ízét, töltsük fel szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal: tavasztól őszig szinte folyamatosan érnek be a finomabbnál finomabb gyümölcsök, zöldségek. Még jobban esnek ezek a finomságok, ha a saját kertünkben teremnek meg.

Nyári pihenés

Szervezetünk igazán jó és kiegyensúlyozott működéséhez szükségünk van pihenésre. A nyár a szabadságolások, az utazások időszaka. De nem feltétlenül kell hozzá luxusnyaralás, hogy feltöltődjünk: a hétvégi kikapcsolódás, a hosszabb alvások, a délutáni szunyókálás, kedvenc tevékenységeink, amelyek kizökkentenek a napi rutinból, semmivel sem érnek kevesebbet. A megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés javítja a hangulatot és a kognitív teljesítményt.

Érdemes tehát kihasználni a nyár nyújtotta fantasztikus lehetőségeket, hiszen a napfény, a jó levegő, a természetben töltött nyugalmas, hosszabb idő, a friss, vitamindús élelmiszerek és a pihenés segít abban, hogy energetizáljuk szervezetünket és egészségesebben vágjunk neki a sötétebb, borongósabb évszakoknak.