1001 természeti csoda egyike: ezeket a vízen lebegő erdőket látnod kell

Rajongsz a régi és elhagyatott létesítményekért? Szereted a természetet, az erdőket? Most valami igazán különlegeset mutatunk!

1001 természeti csoda

Akár az 1001 természeti csoda egyike is lehetne a Homebush-öböl a használaton kívüli hajók nyughelye Sydneyben. Ezek a hajók a 20. századból maradtak ránk, a legkülönlegesebb közülük az SS Ayrfield, amelyre a helyiek lebegő erdőként hivatkoznak.

A rozsdás hajótestben mangrove fák vertek gyökeret. Ezek a növények azokat a helyeken kedvelik, ahol napi néhány órára az óceán elönti a partot. Különleges támasztó és lélegzőgyökereiknek köszönhetően a hullámok nem tudnak bennük kárt tenni, miközben ár idején is képesek oxigénhez jutni.

1001 természeti csoda
Fotó: Steve Dorman

A százéves fák csodálatos otthona

Ezek a különleges fák nem is találhattak volna megfelelőbb otthont a több mint száz éves, 1140 tonnás hajónál. Az SS Ayrfield szénszállító volt Newcastle és Sydney között és az amerikai csapatokat látta el szállítmánnyal a Csendes-óceánon. A hajó 1972-ben fejezte be pályafutását. A Homebush-öbölbe került, hogy lebontsák, ám a bontási műveleteket leállították, és sok más világháborús hajóhoz hasonlóan az öbölben hagyták pusztulni.

Fotósok az 1001 természeti csoda nyomában

Azok a fotósok, akik az elhagyatott objektumokért lelkesednek, természetesen gyakran vendégeskednek a híres hajótemetőben, de akadnak turisták, akik kifejezetten az SS Ayrfield miatt látogatnak az öbölbe, hiszen egy úszó erdő nem mindennapi látvány.

1001 természeti csoda
Fotó: Bruce Hood

Ha te is beleszerettél ebbe a vízen lebegő erdőbe, biztosan tetszeni fog Jorge Bakker művész rotterdami projektje. A kezdeményezés célja, hogy azok a fák, amelyeket a városi építkezések során el kellett távolítani élőhelyükről, új otthonra leljenek. Korábban ezeket a fákat egyszerűen kivágták, később, hogy megmentsék, egy telepre költöztették őket. A telep által adományozott 20 szilfát óceáni bójákon bocsátották vízre 2016 tavaszán.

1001 természeti csoda
Fotó: urbancontest.com