Kutatások igazolják: ezt kell tenned, ha kipihent és egészséges akarsz lenni

Akár egy eseménydús hétvége is felboríthatja biológiai óránk működését. Ha szervezetünk ritmusában változás áll be, nagyon nehéz visszaállítani. De van megoldás.

kipihent és egészséges

A Colorado Boulder Egyetem kutatása kiderítette, a kempingezés helyre billentheti cirkadián ritmusunkat.  Legjobb, ha a kiruccanás egy egész hétvégén át tart. Hogy mi a magyarázat?

A természetes fény hatása szervezetünkre

kipihent és egészséges
Forrás: Instagram

A fény, legyen az természetes vagy mesterséges, a melatonin kiválasztás által hatással van a napi biológiai óránkra. A melatonin az a hormon, amely a napszakokhoz alkalmazkodó természetes alvási ciklus fenntartásáért felelős. A fent említett vizsgálat során azt találták, hogy a természetes fény megváltoztatja a melatonin kiválasztás ütemét.

A kísérletben a kempingező csoport nem használt elektromos eszközöket, se elemlámpát, csupán napfénynek és a tábortűz fényének voltak kitéve. Így az alvási ciklus egyetlen hétvége alatt a napkelte és napnyugta időpontjához igazodott. Természetes késztetés alakult ki a korábbi lefekvésre és felkelésre.

kipihent és egészséges
Forrás: Pinterest

Az emberek többsége nem megfelelően viszonyul cirkadián ritmusához. Legyen az ok genetikánk, vagy kőbe vésett szokásaink, aki nagyon későn kerül ágyba, annak rendkívül nehéz korán kiugrani az ágyból, pedig ez elkerülhetetlen, ha valaki iskolába jár vagy dolgozik. Sokat segíthet, ha sikerül szinkronba kerülni szervezetünk természetes ritmusával.

Bár a kutatás nem kifejezetten tért ki rá, a tanulmány társszerzője, Ellen Stothard szerint mégis feltételezhető, hogy ha az alvási ciklus folyamatosan igazodik ahhoz, amit belső óránk diktál, az kedvező hatást gyakorolhat az egészségre. A cirkadián ritmustól való eltérés ugyanis negatív hatással van az anyagcserére, ezzel hosszútávon számos betegség előidézője lehet.

Tippek a kipihent és egészséges hétköznapokra

Bár a kempingezés gondolata sokak számára csábító lehet, ez sajnos nehezen kivitelezhető minden egyes hétvégén. De nem is feltétlenül szükséges, hiszen az alábbi tippekkel közel hasonló eredmény érhető el:

kipihent és egészséges
Forrás: 99traveltips.com
  1. Töltsünk minél több időt a szabadban, lehetőleg a kora reggeli, de mindenképp a délelőtti órákban. Egy reggeli a teraszon, kávé a nyitott ablaknál nagyszerű kezdete lehet a napnak.
  2. Az autó vagy a tömegközlekedés helyett javasolt kerékpárral utazni, ha közel a munkahely, akár gyalog is megtehetjük ezt a távot.
  3. Este érdemes kikapcsolni a tévét és minél kevesebb világítást használni.
  4. Ajánlott a mobiltelefon használatának csökkentése, két órával lefekvés előtt pedig teljes mellőzése.