Éltető napfény: ezért tölts naponta minimum 10 percet a szabadban

Köztudott, hogy a csontjaink egészségéért a szervezetünknek szüksége van D-vitaminra. De mennyit tudunk erről a nélkülözhetetlen vitaminról?

éltető napfény

Támogatja az immunrendszert, a kalcium felszívódását, az izmok, a szív- és érrendszer funkcióit, valamint az agyi működést. Jelen pillanatban is folynak kutatások, melyek azt vizsgálják, milyen szerepet játszik a D-vitamin a gyógyulási folyamatokban és a sportolók teljesítményében. Mivel az éltető napfény rengeteg fukciót ellát a szervezetben, hiánya rendkívül hátrányos lehet egészségünk szempontjából. A föld lakosságának közel fele elégtelen mennyiségű D-vitamint visz be. Mi lehet a megoldás?

Az éltető napfény jótékony hatása

Vajon elegendő D-vitaminhoz jut a szervezet pusztán attól, hogy bőrünket napsütésnek tesszük ki? A válasz: igen! Áprilistól októberig gyakorlatilag nincs szükség a D-vitamin pótlására, mert a napfény által hozzájutunk a megfelelő dózishoz. Azonban a vitamin felszívódásának hatékonysága több tényezőtől függ: befolyásolja lakóhelyünk (mennyi a napsütéses órák száma), a napszak, hogy mekkora a napfénynek kitett bőrfelület, a légszennyezettség, a bőr tónusa, a fényvedő készítmények használata.

Tippek, hogy minél több D-vitaminhoz jussunk

A legtöbb D-vitamint a bőrünk a déli órákban termeli. Ilyenkor 10-15 perc napsütésben eltöltött idő már elegendő ahhoz, hogy feltöltsük tartalékainkat. Honnan tudjuk, hogy hozzájutunk a megfelelő mennyiséghez? Ha az árnyékunk hosszabb a testmagasságunknál, nem termelünk elég D-vitamint.

Ezen kívül, akinek világosabb a bőre, hatékonyabban szintetizálja a D-vitamint és minél közelebb lakik valaki az egyenlítőhöz, annál könnyebben állítja elő szervezete a D-vitamint. Bár fényvédő krémek használata elengedhetetlen bőrünk egészségének megőrzéséhez, egyúttal megakadályozza, hogy az UV-B sugárzás kifejtse D-vitamin termelő hatását.

Nem érdemes azonban órákig a napon aszalódni fényvédelem nélkül, hiszen ilyenkor komoly veszélynek tesszük ki a bőrünket. Maximum 30 perc elegendő, hogy hozzájussunk a kívánt vitamin mennyiséghez, hiába napozunk ennél többet, több D-vitamin nem fog termelődni. A nap további részében tehát ajánlatos naptejjel, kalappal, minél nagyobb bőrfelületet takaró ruházattal óvni a bőrünket.

Aki otthon ülő típusnak érzi magát, annak is célszerű tavasztól őszig napi egyszer beiktatni egy rövid sétát, amely a D-vitaminnal való töltekezésen túl az öregedést is lassítja és kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá tesz. Akinek a séta kevésbé megoldható, de szívesen kertészkedik, ezzel is sokat tehet egészsége megőrzéséért.