Kertépítési kisokos kezdő kertészeknek

A kertépítésbe belevágni nagy kihívás lehet, de egy kis tervezéssel olyan kertet álmodhatunk meg magunknak, ahol szívesen töltjük a szabadidőnket.

Kertépítés mesterfokon

Íme a kertépítés három legfontosabb kérdése, melyet fel kell tennünk, mielőtt belevetjük magunkat a munkába.

  1. Mire akarjuk használni a rendelkezésre álló teret? (Zöldségeskert, játszótér, stb.)
  2. Milyennek képzeljük a kertünket?
  3. Mennyi időt és pénzt tudunk ráfordítani?

Íme néhány tipp azoknak, akik még csak fontolgatják a kertépítést.

Kezdetek

Fontos a kert megfelelő tájolása. Nem mindegy, mennyi napfény éri a kertet, milyen hozzáférésünk van az öntözővízhez, hiszen ez határozza meg, milyen növényeket érdemes ültetnünk.
Ne feledkezzünk meg a talajról sem! Ez a növénytermesztés alapja. Fel kell mérnünk, milyen a kertünkben a talaj minősége, szükség van-e a minőség javítására. Egy zöldségeskertnek más igényei vannak, mint egy virágoskertnek.

Növények kiválasztása

Az egyik legnehezebb feladat a növények kiválasztása, pusztán azért, mert hatalmas a választék. A kulcstényező itt is a talaj típusa, valamint a helyi klímának megfelelő növényzet összeválogatása. Leginkább az fogja befolyásolni döntésünket, hogy milyen növényeket szeretünk és mennyi időt tudunk a gondozásukra fordítani.

Kertépítés eszközei
Kertépítés eszközei

Dizájn

A kertészkedésben az egyik legnagyobb móka maga a kert kivitelezése. Csináljuk úgy, ahogy nekünk tetszik! A kertek többsége egynyári és évelő növények, fák és bokrok egyvelege, amely folyton változó képet mutat.
Könnyebb dolgunk lehet, ha valamilyen színösszeállítást, stílust, növénycsoportot veszünk alapul és erre építjük a kert kivitelezését, így kaphatunk egy szemet gyönyörködtető összképet.

Kertépítés legfontosabb szerszámai

A kertészkedés egyszerűbb, élvezetesebb ha rendelkezésünkre állnak a megfelelő szerszámok és kerti gépek. Vannak olyan alap darabok, melyek nem hiányozhatnak egy valamirevaló sufniból, ám a legtöbb szerszámot úgyis menet közben vesszük meg, amikor már szereztünk némi tapasztalatot a kertépítés kapcsán és tudjuk, mire van szükségünk. Ha már vannak kedvenc szerszámaink, azokra érdemes rászánni a pénzt, hogy kényelmes, időtálló eszközöket tudjunk a magunkénak.

Kertépítés tároló
Kertépítés tároló

A kert gondozása kertépítéssel

A kertben mindig van mit csinálni: ültetünk, metszünk, locsolunk, gyomlálunk. Ez a munka a kertészkedés legszebb része. Láthatjuk fáradozásaink eredményét, kitapasztaljuk, mely növényeknek van helye a kertünkben és mely növényektől kell megszabadulnunk, hogy valami mással helyettesítsük őket. Ezek a feladatok adják a kertészkedés lényegét, örömét.