Soha nem gondolnád, hogy milyen betegséget előz meg a kerti munka

Átmozgat, felturbózza az étrended, jobb kedélyűvé tesz és még a kognitív hanyatlást is késlelteti. Gondoltad volna, hogy a kertészkedés ennyire jó hatással van az egészségedre?

Egészséges élet kerti munkával
A nyíló virágok látványáért, a friss zöldségek és gyümölcsök ízéért eleve megéri a kertünket gondozni, mégis jó tudni, hogy a kézzel fogható eredményen túl milyen sokban járulhat hozzá egészségünk megőrzéséhez is.

Gondoltad volna, hogy a kerti munka nemcsak a testmozgás miatt tesz jót a szervezetnek, hanem még az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is csökkenti. Itt van egy 6 pontos lista arról, hogy miért érdemes a kertben dolgozni.

1. Edzés helyett kertészkedés?

Egészséges élet kerti munkával
Egészséges élet kerti munkával

Nem véletlenül olyan izzasztó a kertben végzett munka. Óránként átlagosan 250 kalóriát égethetünk el növényeink gondozása közben. A fák és bokrok gallyazása nagyjából annyi erőfeszítéssel jár, mint a mérsékelt tempóban végzett séta.

2. Út az egészséges étrendhez

Sokkal több friss alapanyaghoz jutunk, ha csak a kertig kell szaladni a salátába aprítandó zöldségekért. Egy kutatás szerint nőtt a tápanyagban gazdag ételek elfogyasztásának aránya azoknál a családoknál, ahol saját zöldséges kertet alakítottak ki. Nem véletlenül. Jobban esik az étel, ha saját munkánk “gyümölcse” kerül a fazékba. Ráadásul ha már hozzászoktunk a természetes ízekhez, kevesebb feldolgozott élelmiszert fogunk vásárolni.

3. Csökken a kognitív hanyatlás kockázata

A kertészkedés és hozzá hasonló fizikai tevékenységek felére csökkentik az Alzheimer-kór kockázatát egy 2016-os vizsgálat szerint. Az Alzheimer’s Association szakértője szerint a tervezés, melyet egy kert beültetésébe és fenntartásába fektetünk, megőrzi szellemi frissességünket.

4. Lépés egy egészségesebb élet felé

A kertészkedés közepes intenzitású testmozgás lévén csökkenti a szívroham és a stroke valószínűségét, segít a normál testsúly megtartásában.

5. Kertészkedjünk a boldogságért

A termőföldben található baktériumokról kiderült, hogy a szerotonin (úgynevezett örömhormon) termelődését aktiválják a szervezetünkben, ami a depresszió megelőzésében, a stresszel való megküzdésben és a szorongás visszaszorításában játszik szerepet.

6. Munka után édes a pihenés

Kevesebb álmatlan éjszakára számíthatunk, ha szabadidőnket a kertben aktívan töltjük el. A kertészkedés minőségibb alvást és egészségesebb alvási szokásokat eredményez.