A természetben töltött idő pozitív hatásai

Szeretnéd a lehető leghasznosabban eltölteni szabad perceidet, de a kanapén henyélés már nem alternatíva? Kedvenc kávézód teraszán is élvezheted a napsütést a városi forgatagban, de kutatások alapján jobban jársz, ha nekivágsz a természetnek. 

Szabadság a természetben
Hogy miért?  A természetben töltött idő csökkenti a stressz-szintünket egy japán kísérlet szerint. Az erdőben kiránduló vizsgálati csoport nem csupán kevesebb feszültségről számolt be, mint a város utcáit járó társaik, de vérnyomásuk is alacsonyabbnak bizonyult.

 A kutatás alapján nemcsak boldogságot okoz a kint töltött idő, hanem az érzelmi állapotot és a memóriát is javítja. Azt is megállapították, hogy a szabadban csökken a fáradékonyság, túlterheltség érzése, különösen akkor, ha “kütyük” nélkül indulunk útnak.
Stressz nélkül
Stressz nélkül

Egy amerikai vizsgálatban pedig arra keresték a választ, vajon a természetben eltöltött idő befolyásolhatja-e, mennyire vagyunk nagylelkűek és segítőkészek másokkal. Meglepő, de már a természetképek nézegetése is pozitívan hat viselkedésünkre.

Szabadság a természetben
Szabadság a természetben

Viszont mi van akkor, ha nagylelkűek és boldogok akarunk lenni, de nehéz eltávolodni a nagyváros zajától? Apróságokkal is közelebb lehet kerülni a szabadban töltött idő okozta lelki egyensúlyhoz. Munka közben pár perc a nyitott ablak előtt is segíthet, utána pedig egy kiadós séta a közeli parkban. Ugyanígy ellazíthat az is, ha a reggeli kávét a teraszon fogyasztod el, és több időt szánsz a kerti munkákra. A lényeg, hogy használj ki minden alkalmat a feltöltődésre.