4 kalóriagyilkos téli sport, amelyek ráadásul nagyon szórakoztatóak!

Miért lenne a tél egyenlő az ünnepek alatt felkúszott kilókkal, a szoba melegében való tétlen ücsörgéssel? Egy jó meleg kabát, egy minőségi téli bakancs, és már indulhat is a móka! Ne tartson vissza a hideg idő, dolgozzuk le a karácsonyi bejglit.

Olyan sok mindent csinálhatunk télen is a szabadban! A hideg talán sokakat visszatart, pedig ha egyszer rászánjuk magunkat, meg fogjuk látni, milyen csodás a friss levegőn tölteni az időnket. Mozgás közben pedig biztosan nem fogunk fázni!

Égesd a kalóriát és közben szórakozz

Nézzünk először egy olyan téli szabadidős tevékenységet, amelyhez nem feltétlenül kell megvárnunk, hogy leessen minimum tíz centi hó (vagy elutaznunk egy másik ország síparadicsomába). Óránként 408 elégetett kalóriát jelent, ha korcsolyát húzol és meghódítod a jégpályát. Nem kell profinak lenned, persze a jégkorong vagy a műkorcsolyázás nagyon hatékony és gyönyörű, komoly sportok, ha felfedezel magadban ilyen jellegű ambíciókat, sosem késő csatlakozni egy amatőr sportegyesülethez és elkezdeni rendszeresen edzeni. Ám ha nincsenek ilyen vágyaid, csak kimennél a pályára néhány körre, azzal is sokat teszel magadért.

A hótalpas túra manapság nagyon népszerű, ugyanakkor nem kíván különösebb előképzettséget. Viszont szükséged lesz hótalpra és némi helyismeretre, utóbbi hiányában egy megbízható térképre mindenképpen.  A hótalp lényege, hogy nagy felületén egyenletesen oszlik el testsúlyunk, ezzel is csökkentve a hóba süppedés mélységét. Fejleszti az állóképességet, az egyensúlyérzéket, nem mellesleg egy óra alatt 476 kalóriának mondhatunk búcsút. Kicsit kevesebb kalóriaégetéssel jár, de jó alternatívája a hótalpas túráknak havatlan időkben egy átlagos túra a természetben, jól megtömött hátizsákkal még nagyobb kihívást jelent, választhatunk emelkedőkben bővelkedő útvonalat, így biztosan mindenünket jól át tudjuk mozgatni.

A síelés egy remek téli sport és érdemes akár felnőtt, vagy idősebb fejjel belevágni. Igaz, ez a hobbi talán kissé drágább mulatság, de aki mégis belevág, 272 kalóriát égethet el 60 perc leforgása alatt. A csípő és a térdek jól megedződnek és az egyensúlyérzékre is pozitív hatással van.

A szánkózástól is fittebbek leszünk? A válasz egy határozott igen! Gondoljunk csak ennek a tevékenységnek arra a részére, mikor épp mászunk fel a domboldalon és húzzuk magunk után a szánkót, hogy megkeressük a legmegfelelőbb helyet a lecsúszáshoz. Majd ezt megtesszük újra és újra (és újra). Ahol gyermekek vannak és ez a téli móka nagyrészt abból áll, hogy az apróságok ülnek a szánkón, mi pedig húzzuk őket magunk után a havat taposva, szintén elég jó edzésnek számít. 408 kalóriától szabadulhatunk meg szánkózás során.

Fontos megjegyezni, hogy a kalóriaégetés mértéke nemenként, testsúlytól függően eltér. Az itt szereplő számok a CalorieLab számításai alapján készültek 68 kg súlyú nőket véve alapul.