Figyelem, amatőr csillagászok: érdemes figyelni a januári égboltot!

Januárban három ritkán látható, a Holddal kapcsolatos jelenség figyelhető  meg egészen rövid idő leforgása alatt azok számára, akik szorgosan kémlelik az éjszakai eget.

A space.com harangozta be a jelenséget, melyet “kék holdként” emlegetnek az oldalon. De nézzük, mi várható januárban az égen.

Három érdekes égi jelenség

Egy naptári hónapon belül kétszer lesz telihold januárban. Ez újév napjára, illetve január 31-re esik majd. Az angolban ezt a jelenséget kék holdnak nevezik, pedig valójában (sajnos) semmi köze a kék színhez.

Szintén a hónap végén, január 30/31-én szuperholdra lehet számítani. Ilyenkor a telihold 14%-kal nagyobbnak és fényesebbnek látszik, mint egyébként. Oka, hogy a Hold a Föld körüli elliptikus pályájának hozzánk legközelebbi pontján, vagy legalábbis annak közelében jár ilyenkor.

Végül lesz egy teljes holdfogyatkozás is január utolsó napján, ezt viszont itthon kevéssé tudjuk végigkövetni, ugyanis már azelőtt elkezdődik, hogy este a Hold feljönne. A fogyatkozás ideje táján az égitest vörös árnyalatot ölt, ezt a naplemente vörös színéhez hasonlóan a fény szóródása okozza.