Négyévszakos libegő épülhet a Kékesre

Elérhető közelségbe került az, hogy kabinos felvonó vigye az átlagosnál kényelmesebb kirándulókat az ország legmagasabb pontjára. De pontosan mit lehet tudni a tervekről?

A libegő a tervek szerint Mátraházától szállítaná az utasokat az 1014 méteres Kékesre. Az építkezés azután kezdődhet, hogy elkészült a térség turisztikai fejlesztési terve.

Tervek

Ezt 2018-ra ígérték. Már több évtizede tervezik a Kékesre vezető felvonót, azonban a tervekből egyelőre semmi sem valósult meg. Az új vonallal csökkenne a környék környezeti terhelése, azaz a tervek szerint kevesebben mennének fel autóval a csúcsig. Télen a síelőket, a többi évszakban pedig a túrázókat és a kerékpárosokat szolgálná ki.

A zempléni libegő

Magyarországon egyelőre egy kabinos libegő üzemel, ez pedig a Zempléni Kalandparkban található. Itt van egyébként az ország leghosszabb libegője is, a maga 1332 méteres hosszával – ez 300-zal több, mint a Budapesti. Aki kíváncsi arra, hogy milyen lehet majd autó helyett libegővel megérkezni az ország tetejére, annak itt van egy videó, ami segít elképzelni, hogy milyen lesz majd az új látványosság.