Évről évre kudarcot vallasz az újévi fogadalmakkal? Segítünk, hogy idén másképp legyen!

Te hogy állsz az újévi fogadalmakkal? A kutatások szerint az emberek 75-80 százaléka nem képes megtartani őket.

Az alábbiakban ezért összegyűjtöttük a legjobb tippeket arra, hogyan tarts ki a szilveszter este elhatározott terveid mellett. Érdemes erre energiát fordítani: a szakértők azt állítják, egy új tevékenység 21 nap után válik szokássá, 6 hónap után pedig a személyiség részévé. Így egy jól megválasztott újévi fogadalom előbb-utóbb lényeges és pozitív változást hozhat az életedbe.

Így tartsd meg az újévi fogadalma(i)d

Egyszerre egy fogadalomra fókuszálj! Ha több változást is szeretnél az életedbe, gyűjtsd össze terveidet egy listán, rendezd őket fontossági sorrendbe, majd kezdd a legfontosabbal. Ne oszd meg a figyelmedet, ne forgácsolódj szét, ne csapongj a tervek között, egyetlen fogadalom megtartása is épp elég önuralmat igényel.

Konkrét célokban gondolkodj! A „kevesebbet fogok költeni” túl általános cél. De elhatározhatod, hogy havonta félreteszel egy előre meghatározott összeget (például 5-10 ezer forintot), így nyomon tudod követni, hol tartasz a célod elérésében és ha letérnél a kijelölt útról, könnyen visszatérhetsz.

A fogadalom legyen teljesíthető. Így minimalizálhatod a kudarc lehetőségét. Ha elsőre lehetetlennek tűnik a cél, fogalmazd át. Fontos, hogy olyasmit fogadj meg, aminek teljesítése kizárólag tőled függ. Nehezen tudod befolyásolni a fizetésemelést vagy az előléptetést, ha amúgy nincs benne a levegőben, reálisabb elhatározni, hogy egy órával korábban jársz be; kevesebb kávészünetet tartasz vagy készíthetsz terveket arra vonatkozóan, hogyan oszd be hatékonyan a munkahelyi feladataidat.

Tudatosítsd magadban az elhatározásod okát! Ha például megfogadod, hogy hetente kétszer edzeni fogsz egy órát, írd le egy papírra, milyen előnyei vannak a rendszeres testmozgásnak, jegyzeteidet pedig tedd jól látható helyre, így akkor is motivációt nyerhetsz belőle, ha úgy érzed, időközben elgyengülnél.

Bízz magadban! Gondolj arra, az újévi fogadalmak megtartása milyen kemény munka és higgy benne, hogy el fogod érni a célod. Nagyon fontos az önbizalom.

Haladj fokozatosan! Nem kell rögtön egy hónap alatt 20 kilót fogyni vagy éjfélkor a kukába dobni egy félig teli doboz cigarettát. Gondold először végig, mire van szükséged a fogyáshoz, készíts tervet: tűzd ki célul, hogy egészségesebb étrenddel, rendszeres sportolással a következő hat hónapban leadsz 5 kilót. Írj bevásárló listát az egészséges táplálkozáshoz szükséges új alapanyagokról, állítsd össze a heti menüt, ütemezd be a hetedbe az edzéseket. Ha erős dohányos vagy, és eleinte sikerül csökkented az elszívott cigaretták számát, már az is eredmény, innen aztán tovább lehet haladni egy előre elhatározott ütemben.

Jutalmazd meg magad, amikor sikerült egy nagyobb eredményt elérned. A jutalom olyasmi legyen, ami emlékeztet a kitűzött célodra és arra, milyen jól haladsz felé.

Ne add fel, ha meginogtál. Az ilyesmi olykor megesik az emberrel, ez még nem ok arra, hogy hagyd az addigi munkád kárba veszni. Inkább vond le a megfelelő következtetéseket, és legközelebb próbálj ellenállni a kísértésnek.

Kerüld el a kockázatos helyzeteket! Gondold át, hogy milyen szituációban, környezetben vagy hajlamos kísértésbe esni és próbáld meg ezeket elkerülni.

Beszélj a céljaidról! Oszd meg újévi fogadalmaidat a családtagjaiddal, barátaiddal – lehetőleg olyan emberekkel, akik támogatni fognak. Könnyen lehet, hogy találsz majd egy fogyókúra- vagy edzőpartnert, valakit, aki szintén azt tervezi, hogy év végéig félrerak némi pénzt: ha összefogtok, könnyebb megtartani a fogadalmat!