A néphagyomány szerint ezek az újévi ételek és szokások hozzák el neked a szerencsét és gazdagságot!

Minden év elején elhangzanak a lencsefogyasztással kapcsolatos kérdések. Leves lesz, vagy főzelék? Az indoklás szinte mindig az, hogy azért kell enni, mert így lesz sok pénz az új esztendőben. De vajon ez és az ehhez hasonló szokások honnan erednek?

Az újévhez kötődő népszokások célja a bőség megteremtése. Ez az étkezésben is megmutatkozik, a lencse és a mák fogyasztása a hagyomány szerint a pénz bőségét jelképezik, így régebben is ennek megfelelően állították össze az újévi menüt.

Mit együnk és mit tegyünk illetve ne tegyünk újév napján?

A disznóhús szintén ajánlott, mert a hagyomány szerint a malac előtúrja a szerencsét az új esztendőre. A halfogyasztás viszont nem ajánlott az év első napján, mert a hallal elúszhat a szerencse. Szárnyas sem ajánlott emiatt, mert azzal meg elrepülhet a szerencsénk.

Régebben elterjedt volt a korai kelés szilveszter után, mert azt hitték, hogy ha az év első napján korán kelnek, akkor az az egész évben menni fog. Ezen a napon általában kerülték a veszekedést hasonló okból kifolyólag. A szemetet sem lehetett ezen a napon kivinni, mert azzal nemcsak a hulladékot, hanem a szerencsét is kivinnék.

A petárdázás sem egy újkeletű hóbort. Régen ostorcsattogtatással keltettek zajt szilveszter este, hogy így űzzék el a gonosz szellemeket a környékről. Ez egyébként a mai napig élő hagyomány, több erdélyi településen még mindig így köszöntik az új esztendőt.