Az újévhez kötődő népszokások célja a bőség megteremtése. Ez az étkezésben is megmutatkozik, a lencse és a mák fogyasztása a hagyomány szerint a pénz bőségét jelképezik, így régebben is ennek megfelelően állították össze az újévi menüt.
Mit együnk és mit tegyünk illetve ne tegyünk újév napján?
A disznóhús szintén ajánlott, mert a hagyomány szerint a malac előtúrja a szerencsét az új esztendőre. A halfogyasztás viszont nem ajánlott az év első napján, mert a hallal elúszhat a szerencse. Szárnyas sem ajánlott emiatt, mert azzal meg elrepülhet a szerencsénk.
Régebben elterjedt volt a korai kelés szilveszter után, mert azt hitték, hogy ha az év első napján korán kelnek, akkor az az egész évben menni fog. Ezen a napon általában kerülték a veszekedést hasonló okból kifolyólag. A szemetet sem lehetett ezen a napon kivinni, mert azzal nemcsak a hulladékot, hanem a szerencsét is kivinnék.
A petárdázás sem egy újkeletű hóbort. Régen ostorcsattogtatással keltettek zajt szilveszter este, hogy így űzzék el a gonosz szellemeket a környékről. Ez egyébként a mai napig élő hagyomány, több erdélyi településen még mindig így köszöntik az új esztendőt.