5 külföldi és 5 hazai hiedelem szilveszterre

Mint minden ünnephez, a szilveszterhez és az újév napjához is kötődnek babonák. Ezekből gyűjtöttük ki a 10 legérdekesebbet.

Szilveszter éjjelén pontban éjfélkor az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév kimehessen, mert ha nem távozik, akkor nem tud bejönni az újév.

Hazai hiedelmek

Újév napján az üres zsebek, szekrények, polcok szegénységet hozhatnak, ezért a kamrát, zsebeket meg kell tölteni, a pénztárcát pedig tele kell rakni pénzzel, hogy az év során ez legyen a jellemző.

Január elsején ne vigyünk vagy adjunk ki semmit se a háztartásból, mert ez azt vetíti előre, hogy egész évben sokat kell majd költeni.

Az sem lényegtelen, hogy ki jön hozzánk látogatóba először az új évben. Ha a vendég rossz kedvű, akkor az évben sok bánat éri a háztartást. Szerencsésebb, ha elsőként férfi érkezik a házhoz.

Aki újév napján édeset eszik, annak egész éve édes lesz.

Külföldi hiedelmek

A svájciak szerint 12 órakor 12 korsó sört kell meginni ahhoz, hogy az új évben szerencsénk legyen.

Görögországban az a hiedelem, hogy amint az újév elkezdődik, minden órát fel kell húzni a házban.

Olaszországban 12 szőlőszemet kell megenni éjfélkor, és újév napján új, piros alsó és felsőruhát kell viselni, a pénztárcába pedig a pénz bőségét szimbolizáló lencsét kell tenni.

Szlovákiában pénzt tesznek az ünnepi asztalterítő alá, hogy így csalogassák az új évre a gazdagságot.

Egy bajor hiedelem szerint akkor valóra válik a szilveszteri álmunk, ha elalvás előtt megszentelt tárgyat teszünk a párna alá.