Ünnepi szokások a világ körül – Szalmakecske, mint a karácsonyi készülődés jelképe

Míg a legtöbb nagyváros adventi díszei között a hatalmas karácsonyfák, az épületekre, fákra felszerelt égősorok szerepelnek, a karácsonyi hangulatról pedig a jellegzetes árukat kínáló karácsonyi vásárok gondoskodnak, addig a svéd Gävle városnak is van egy különleges ünnepi hagyománya.

Míg hazánkban az összefogás jelképévé vált Hello Wood fainstallációi magasodnak a tereken, addig a svéd városban egy fémvázra pakolt szalmabálákból megépített 13 méter magas kecske a karácsonyi készülődés jelképe és a város fő látványossága ezidőtájt. Különleges látványt nyújt, azonban az igazán megdöbbentő vele kapcsolatban, hogy milyen sok támadás éri évről évre.

Még mindig sértetlen a szalmakecske

Gävle lakói örülhetnek, hiszen a kecskéjük sértetlenül megúszta a karácsonyt, ami nagy valószínűséggel annak köszönhető, hogy idén magasabb, duplán felállított kerítést emeltek a védelmére, és egy új biztonsági céget bíztak meg azzal, hogy megóvja a város látványosságát a vandáloktól. Korábban előfordult már, hogy porig égették, megpróbálták helikopterrel elrabolni, de rohant már bele autó is.