Téli depresszió: így küzdj meg vele!

Egy felmérés szerint az emberek kilencvenkét százalékára jellemző valamilyen mértékben az évszakokhoz kötődő hangulatingadozás, ami legtöbbünknél csak enyhe fáradékonyságot és egy kis borongós hangulatot jelent, azonban az emberek körülbelül húsz százalékánál a depresszióhoz hasonló súlyosságú tüneteket produkál.

Ahogy lecsengenek az ünnepek, a nagy készülődés, sürgés-forgás, rokonlátogatások és baráti összejövetelek sora, talán érezzük, hogy kezdünk visszacsúszni a téli hétköznapok fásultságába, a korai sötétedés is jobban megviselhet minket, és talán nem szívesen mozdulunk ki, ha nem muszáj. Ha azonban a motiválatlanság, levertség, ingerlékenység, aluszékonyság egyre gyakrabban jellemzi a mindennapjainkat, érdemes komolyan venni ezeket a jelzéseket.

A téli depresszió oka

A téli depresszió tünetei a téli álmot alvó emlősök viselkedésére emlékeztetnek: jellemző ilyenkor a nagyobb alvásigény, fokozott szénhidrátbevitel, ennek következtében pedig a megnövekedett testsúly. Olyan, mintha a szervezetünk energiatakarékos üzemmódra kapcsolt volna. Pontosan így készülnek az állatok is a téli álomra. A melatonin (alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáért felelős hormon) termelése is fokozódik a napfényhiány következtében. Néhány szakértő ehhez köti a hangulatingadozást.

A másik megközelítés is a napfényes és sötét órák arányának megváltozásával magyarázza a problémát. Felborul a szervezetünk megszokott napi ritmusa, hasonlóan ahhoz, amikor időzónákon utazunk át. Ám míg az utóbbi esetében néhány nap alatt visszatérünk megszokott ritmusunkhoz, addig a téli fényviszonyokhoz való alkalmazkodás hónapokat vesz igénybe.

A tavaszi-nyári hónapokban születettek, akiknek a belső órája hosszabb nappalokhoz igazodott, sokkal hajlamosabbak a téli hónapokban a levertségre, de a fiatalok és a nők is gyakrabban tapasztalják, míg a férfiaknál a tünetek súlyosabbak lehetnek.

A téli depresszió ellenszere

Enyhe hangulatingadozásnál érdemes magunkban tudatosítani a tüneteket és aktívan tenni azért, hogy jobban érezzük magunkat. Ennek nagyon hatékony módja, ha több időt töltünk a szabadban, a természetes fényben, hiszen szervezetünknek pont ez hiányzik.

Erősíthetjük szociális kapcsolatainkat is, ez azért fontos, mert a téli begubózás pont, hogy nem segít. Vegyük rá magunkat a baráti találkozókra, járjunk közösségbe akkor is, ha úgy érezzük, nincsen hozzá kedvünk.

A rendszeres testmozgás és egészséges táplálkozás csodákat művelhet. Igaz, hogy a téli időszakban kevesebb motivációt fedezhetünk fel magunkban az egészséges életmód folytatására, de ne adjuk fel! Figyeljünk oda az étkezésre, különösen a vitaminbevitelre és vegyük rá magunkat az edzésre akkor is, amikor a legszívesebben csak a kanapén heverésznénk.

Súlyosabb esetekben viszont indokolt lehet segítséget kérnünk! Figyeljünk testünk és lelkünk jelzéseire!