Utolsó pillanatra maradt a fenyő beszerzése? Segítünk választani!

Melyek a leggyakoribb fafajták? Mik a főbb jellemzői az egyes fajtáknak, milyen előnyökkel, hátrányokkal rendelkeznek? Mit tegyünk, hogy a fenyő friss és üde maradjon abban a pár hétben, mikor karácsonyfaként ékesíti a lakást? Ezekre a kérdésekre adunk most választ.

A leggyakoribb fafajták, amelyekkel a karácsonyfa-vásárokon találkozhatunk, a nordmann jegenyefenyő, a lucfenyő, az ezüstfenyő, de néhány árusnál beszerezhető erdei és duglászfenyő is. Melyik lenne a nekünk megfelelő? Illatos legyen? Sűrű, tömzsi vagy magas, karcsút fát szeretnénk? Szúrós, vagy puha levelekkel teli ágakat? Tippjeink segítik a választást és a fenyő szépségének megőrzését.

Így válassz tökéletes karácsonyfát!

Először arról érdemes dönteni, hol álljon majd a fa!  Legyen látványos helyen és fontos, hogy oda is férjen, ne váljon a szoba túlzsúfolttá tőle, ami viszont a fenyőfa tartóssága miatt fontos, hogy távol legyenek az erős hőforrások (napos ablak, fűtőtest). Ezután gondolkodhatunk azon, mekkora fát válasszunk. Nem csupán a magasság, a szélesség is számít. A magasság meghatározásakor javasolt plusz 45 centiméterrel számolni: így az állvánnyal és a csúcsdísszel együtt is befér majd a szobába.

Amikor fenyőt vásárolunk, az alábbi trükkel ellenőrizhetjük, mennyire száraz a fa: fogjuk meg lazán az egyik ágat és húzzuk végig rajta a kezünket. Jó jel, ha csak néhány tűlevél potyogni le: ez azt jelenti, hogy a fenyő friss. Egy másik módszer, ha a függőlegesen tartott fa törzsét párszor hozzáütögetjük a talajhoz. Szintén az lenne a kívánatos, hogy minél kevesebb zöld tűlevél essen le róla. Nem csak esztétikai szempontból tanácsos egyenes törzsű fát választani, ez az egészség jele is: ha meghasadt a törzse, penészes szagot áraszt, már eleve kókadtnak tűnik, nézzünk inkább másik fenyő után.

Melyik fenyőfajta tetszik? Ha nyúlánkabb fára vágyunk, melynek ágai ritkásabban, szabálytalanabbul helyezkednek el, választhatjuk az erdei fenyőt, szintén nyúlánk (ám kevés helyen kapható) a duglászfenyő. Ha a dúsabb, tömzsibb karácsonyfát kedveljük, és nem fontos, hogy tetőtől talpig díszíthető legyen, a lucfenyő lesz a győztes. Ha mindenhol díszíthető fát szeretnénk, az ezüstfenyő és a nordmann fenyő is nekünk való választás, azonban a nordmann fenyő nem fog illatozni. Ha a fenyőillat elengedhetetlen kelléke az ünnepeknek, ne a nordmann fenyőt vigyük haza.

A nordmann és a duglászfenyő rendelkezik a legpuhább levelekkel, ha kicsi gyerekek vagy háziállatok vannak a családban, vagy csak szeretnénk úgy feldíszíteni a fát, hogy megússzuk a kellemetlen szúrásokat, szeretni fogjuk ezeket a fajtákat. Tartósság szempontjából a nordmann, az ezüst, a duglász és az erdei fenyő a nyerő.

Így tartsd életben a fenyőt minél tovább!

A fát fokozatosan kell hozzászoktatni otthonunk melegéhez. Mielőtt bevinnénk a házba, érdemes először garázsban vagy más fagymentes helyen tartani. Ha ki akarjuk ültetni karácsony után, ugyanígy járjunk el.

Ha a fenyő bekerült a lakásba, locsolni kell. Érdemes olyan talpat vásárolni, amelybe lehet vizet önteni. Ha van lehetőség rá, szerezzünk állítható méretű karácsonyfatalpat, mert ha a fa törzsét körbevéssük, pont azok a részei sérülnek, ahol a leghatékonyabban veszi föl a vizet. Ha a vésés elkerülhetetlen, akkor sincs minden veszve: ha nem közvetlenül a radiátor vagy kandalló mellett állítjuk fel, hanem a szoba egy hűvösebb szegletében, azzal sokat tehetünk azért, hogy sokáig szép maradjon karácsonyfánk.