Fenntartható karácsony – Erre figyelj, ha környezettudatos akarsz lenni!

Érdekel a környezettudatos életmód, de közben fontosak számodra a hagyományok, ünnepek? Alig várod a karácsonyt, de érzed, hogy a rengeteg csomagolópapírnak és az éjjel-nappal világító karácsonyi fényeknek határozottan búcsút kellene inteni? Jó úton jársz! További tippeket adunk, hogyan legyen fenntartható karácsonyod.

Még csak most kezdesz ismerkedni a környezettudatos életmóddal és nem tudod, merre indulj? A karácsony nagyszerű gyakorlóterep, hiszen ilyenkor egy átlagos háztartásban nagyon sok hulladék termelődik, nem beszélve a karácsonyi menüről, ami vagy elfogy az utolsó morzsáig, vagy talán mégsem, és ha az a néhány adag étel a szemetesben köt ki… Micsoda pazarlás, ugye? Nem beszélve a víz-, gáz-, villanyfogyasztásról. Van mit újragondolni. Ebben segítünk.

Tippek a fenntartható karácsonyért

Szereted a hangulatos karácsonyi fényeket? Nem kell lemondanod róluk, de a következő szempontokat érdemes szem előtt tartanod: a kevesebb több. Inkább kevés, de ízléses fényfüzért alkalmazzunk. Ezen kívül a LED-lámpa jó megoldás lehet: sokkal kevesebbet fogyaszt a klasszikusnál. És ami talán a legfontosabb: nem kell éjjel-nappal fényárban úsznia a háznak és a kertnek/erkélynek. Használhatsz időzíthető fényfüzért, vagy egyszerűen lekapcsolhatod a fényeket, mielőtt aludni mész.

Ami a dekoráció többi részét illeti: nem biztos, hogy évente le kell cserélni a karácsonyfadíszeket, asztali díszeket, ajtókoszorúkat. Használjuk a tavalyit, vagy az annál is régebbit: gyermekkorunk régi díszeit is előáshatjuk a padlásról, ha jó állapotban vannak. Ezek szép emlékeket ébreszthetnek bennünk, az ünnepi hangulat garantált! A műanyag figurák helyett, amelyek az asztalokon, polcokon foglalnak helyet, díszíthetünk természetes anyagokkal: fa, toboz, bogyók, dió, fahéj, narancshéj felhasználásával készíthetünk nagyszerű díszeket.

Forrás: pixabay.com

Ha szeretünk ajándékozni, itt is érdemes a “kevesebb több” elv szerint eljárni. Lehetőleg kerüljük az elemmel működő ajándékokat. Ha helyi termékeket vásárolunk, sokat tehetünk környezetünkért, hiszen egy másik földrészről érkező holmi szállítása rengeteg energiával jár. Az utóbbi években az élményajándék is nagyon divatossá vált. Nem kell olyan tárgyakkal traktálnunk a rokonságot, amit jó eséllyel úgysem fognak használni, vásárolhatunk viszont színházbérletet, koncertjegyet. A repülőjegy már kevéssé környezetkímélő ajándék, érdemes ezt is figyelembe venni.

A házilag készített ajándékokkal is legyünk óvatosak: gondoljuk végig, mivel termeljük a legkevesebb szemetet, pazaroljuk a legkevesebb energiát. Mindenesetre az ehető ajándék jó ötletnek tűnik: ha van még a kamrában a házi készítésű szörpből, csatniból, lekvárból és tudjuk, hogy nagyon finom, de a családunk számára bőven sok, ajándékozzuk oda valakinek, aki örülne neki!

Ha megvan az ajándék, általában szokás becsomagolni. Csomagolópapír helyett azonban érdemes a tavalyi ajándéktáskákat, szalagokat felhasználni. Egy szép ajándéktáskát, ha vigyáznak rá, évekig lehet használni. A legjobb azonban, ha egyáltalán nem is csomagolunk. Gondoljunk csak bele: kinek fontos a csomagolás? Mi a funkciója? Valóban nélkülözhetetlen, vagy csak egy értelmetlen szokás, amiről nehéz lemondani?

Forrás: pixabay.com

A karácsonyi menü összeállításánál is lehetünk környezettudatosak. Érdemes kerülni az olyan hozzávalókat, amelyek előállítása nagyon megterheli a környezetet – ilyen például a marhahús. Ehetünk helyette szárnyast, halat (sok családban egyébként is hagyománya van a karácsonyi halászlének, a halételeknek). Fontos szempont itt is, akárcsak az ajándékok vásárlásánál, hogy honnan érkezik az étel. A messzi tájakon termesztett gyümölcsök, zöldségek szállítása rendkívül megterheli a környezetet. Szerencsére hazánkban is rengeteg minden megterem – válasszuk a hazai diót, mandulát, a hazai, édesvízi halat. A déligyümölcsökből is vásárolhatunk kicsit kevesebbet és variálhatjuk a kínálatot hazai gyümölccsel: legyen idén kevesebb a banán, datolya, több az alma.