Te élő fenyőt vagy műfenyőt vásárolsz? Előnyök és hátrányok, hogy könnyebb legyen a döntés!

Fárasztó hajsza a legolcsóbb, de mégis kellően formás, egészséges fenyőért vagy a padlásról lehozott, leporolt műfenyő? Fenyőillat és lehulló tűlevelek, vagy meglepően élethű, mégis műanyag tapintású ágak és levelek? Mindkét verziónak megvannak az előnyei és hátrányai. Segítünk dönteni, melyiket válaszd!

Vészesen közeledik a karácsony, így nem csoda, ha napirendre kerül a minden évben vitatémának számító kérdés: milyen fenyőből állítsuk a karácsonyfát? A karácsonyfa az ünnepi dekoráció legfontosabb eleme, minden más díszítés a színpompás, csillogó fa köré szerveződik. Komoly döntés tehát, hogy élő fenyőt vagy műfenyőt vásároljunk. Összegyűjtöttünk néhány érvet és ellenérvet a különböző verziók mellett.

Mit válasszak: a fenyő ünnepi illatát vagy egy praktikus műanyag kelléket?

Ki így, ki úgy, egy a lényeg: mindenki más szempontok alapján választ karácsonyfát, más dolgokat tart fontosnak az ünnepek kapcsán. Egyik sem jobb a másiknál, de mindkettőnek  vannak előnyei és hátrányai.

Valódi fenyő

A valódi fenyő környezetbarátabb. Elsőre talán épp ennek az ellenkezőjét gondolnánk, ám a tönkrement vagy megunt műfenyő lassan bomlik le a természetben. Legyártása és szállítása is energiát igényel: a PVC-ből készült műfenyők igen messziről, Kínából vagy más délkelet-ázsiai országokból érkeznek. Az élő fenyő kiválasztása, hazaszállítása, vagy kivágása lehet ünnepre hangoló, izgalmas családi program, de évről évre gyomorgörcsöt okozó macera is.

A valódi fenyőket nem az erdőben vágják ki: erre szakosodott gazdaságokban termesztik őket és jó esetben odafigyelnek a kivágott fák pótlására, a talajt pedig nem zsigerelik ki. A fenyők általában hazai gazdaságokból vagy a környező országokból érkeznek, így szállításuk is kevesebb energiát igényel.

Ha élőfát választunk, szükség lesz néhány óvintézkedésre: ha kisebb gyerekek, vagy pajkos háziállatok vannak a háznál, akkor körbe kell keríteni vagy el kell barikádozni a szoba azon részét, ahol a karácsonyfa áll, hogy totyogó gyermekeink vagy házi kedvenceink ne rántsák magukra, törjék le az ágait, lakjanak jól vagy sebezzék meg magukat a tűlevelekkel, valamint a kiszáradt fa rendkívül gyúlékony.

Ugyanakkor az élő fenyő nagyon hangulatos, illatos, egy csepp természetet csempészhetünk vele a szobába a fagyos időkben, amikor  talán nem szívesen merészkedünk ki a házból. Az igazi fenyő egy régi hagyomány folytatása, egy klasszikus karácsonyi szimbólum.

Műfenyő

De mit tud nyújtani egy műfenyő? Megspóroljuk vele a rosszabb esetben hosszú órákig tartó és feszültségekkel teli fenyővadászatot, a talpba való befaragás sok konfliktust kirobbantó műveletét. Praktikus, kényelmes, az ünnepek elmúltával csak leszedjük a díszeket és eltesszük jövőre, egyesek a díszekkel együtt csomagolják el a következő évre, hogy jövőre eggyel kevesebb gondja legyen a családnak  a számtalan karácsonyi teendő közepette. Rengeteg időt spórolhatunk vele, ha nem kell évről évre újra feldíszíteni. Csak egyszer kell egy nagyobb összeget befektetni és cserébe évtizedekig tartó karácsonyfát kapunk.

És mi a hátránya? Alapanyaga, a PVC nem megújuló, környezetszennyező és nehezebben újrahasznosítható, így nem mondható a legkörnyezetkímélőbb megoldásnak. Talán nincs olyan súlya, mint egy valódi fának, azért az apróságok és kutyák, macskák lehetőleg ezt se borítsák magukra, fő az óvatosság! A műfenyők nagyon élethűek, és igaz, hogy nincs száraz, szúrós, lehullot tűlevél, de nincs fenséges illat sem és a havas fenyvesek hangulatát is kevéssé tudják megidézni. Míg a valódi fenyőnek van cserepes verziója és később a kertbe is kikerülhet, a műfenyő maximum a padláson fog porosodni következő karácsonyig.