Ha a Mikulás mikulásvirágot hozott: így neveld és meghálálja!

A karácsonyi kaktuszhoz hasonlóan a leginkább téli időszakban népszerű mikulásvirágtól sem kell fájó búcsút vennünk, ha egyszer “elvirágzott”.

A karácsonyi kaktusz gondozásáról már írtunk, de a nem kevésbé ünnepi hangulatú mikulásvirág is nagy odafigyelést és szeretetteljes törődést igényel, amit meg is fog hálálni azzal, hogy évről évre megörvendeztet vidám színeivel. De hogyan tudjuk ezt elérni?

Ha hosszú életű és színpompás mikulásvirágra vágysz…

A mikulásvirág, vagy más néven karácsonyi csillag klasszikus változata piros és zöld leveleivel a karácsonyi ünnepkör elmaradhatatlan dísze. Ma már számtalan más színben kapható: az üzletekben találkozhatunk fehér, sárga, krémszínű, világos és sötét rózsaszín, bordó cirmos változatával.

Dél-Amerikából származik és az ottani viszonyok között akár 3-4 méter magasra is megnő. A mi éghajlatunkon sajnos ilyen magas példányok nincsenek, ám ez mit sem von le értékéből. Különlegességét színes fellevelei adják, apró fehér vagy sárga virágai szinte jelentéktelenek e levelek mellett. Így tulajdonképpen nem is az elvirágzás, hanem a levelek elhullatása jelenti a növény teljes pompájában való tündöklésének végét. Ám ez nem kell, hogy végleges legyen.

Mit tegyünk? Csak egészséges növényt hozzunk haza az üzletből, amelynek a levelei élénk zöldek, virágai bimbósak! Érzékeny a hidegre, ezért érdemes jól becsomagolni, amikor hazaszállítjuk. A mikulásvirág érzékeny a huzatra, a hőingadozásra és a 20 fok feletti hőmérsékletre. A fűtőtestektől távol, 15-18 fokon érzi jól magát. Nagy a fényigénye, sötét vagy félárnyékos helyen hamar tönkremegy. Öntözzük rendszeresen, de kerüljük a túlöntözést. Legjobb, ha a földjét mindig nedvesen tartjuk, ám odafigyelünk, hogy ne álljon alatta víz. Két öntözés között javasolt két számmal nagyobb kaspóban tartani, így a gyökerei lélegezni tudnak. Kedveli a párás környezetet, így az agyaggranulátumot, a kavicságyat vagy a kézi párásítást.

Január vége felé az összes levele lehullik, ilyenkor vágjuk vissza a felére és a víz mennyiségét fokozatosan csökkentsük májusig. Ha elmúltak a fagyok, ültessük ki a szabadba, a kert egy árnyékosabb részére és kezdjük el öntözni és a tápoldatozni. Az első hajtásokat vágjuk vissza. Szeptemberben visszavihetjük a lakásba, az öntözést és tápoldatozást folytassuk továbbra is. A karácsonyi kaktuszhoz hasonlóan sötétségre van szüksége az újravirágzáshoz. Érdemes délután háromtól másnap reggelig akár kartondobozzal letakarni, akár egy szekrény aljába vagy más sötét helyre tenni. Novembertől jelennek meg az első bimbók és veszik fel élénk színüket a fellevelek.

Legyünk nagyon óvatosak, ha gyerekek vannak a házban: a tejnedve mérgező! Saját biztonságunk érdekében is jobb, ha a visszavágásokat kesztyűben végezzük.