Ezeket a munkákat nem érdemes megspórolni, ha szeretnél kifogástalan állapotú kerti gépeket tavasszal

Ha tavasszal kifogástalan állapotban szeretnénk újra elővenni kerti gépeinket, érdemes néhány percet még most rászánni ezeknek az eszközöknek a karbantartására.

Mielőtt a hosszú téli hónapok idejére száműzzük kerti gépeinket tárolóhelyükre, mindenképpen javasolt utoljára átvizsgálni őket, hogy a következő tavasszal zökkenőmentesen kezdhessük meg újra a munkát. Mire figyeljünk, ha a kerti gépek karbantartására kerül a sor?

Ezeket a karbantartási munkákat végezd el még most

Az alábbiakban felsorolt karbantartási munkák nagy része biztonsággal elvégezhető otthon is, de ha bizonytalanok vagyunk, még mindig segítségünkre lehet a szakszerviz. A gépek ellenőrzését, átvizsgálását az őszi-téli időszakra időzítsük, ilyenkor ugyanis nagyobb eséllyel tudjuk megvásárolni a megfelelő alkatrészeket anélkül, hogy az utolsó darabot is elvinnék az orrunk elől, valamint a szervizben is gyorsabban visszakapjuk eszközeinket, ugyanis ilyenkor kevesebb a szerelési munka, mint tavasszal.

Ha otthon végezzük gépeink ápolását, az egyik első és legfontosabb feladat ezek megtisztítása: fűnyírók, fűkaszák, láncfűrészek esetében a nedves nyesedék rozsdásodást okozhat. A légszűrők tisztításáról se feledkezzünk meg!

A benzinmotoros kerti gépek esetében a tisztításon és átvizsgáláson túl a benzin leeresztése is kiemelt jelentőségű, a benzin ugyanis romlandó! Ha teljesen meg akarunk szabadulni a benzintől, a legbiztosabb megoldás, ha gépeinkből leeresztjük a benzint, a maradékot pedig kijáratjuk a karburátorból.

Láncfűrészek karbantartásánál az alábbi lépéseket érdemes követni: légszűrő ellenőrzése, tisztítása vagy cseréje, fűrészlánc ellenőrzése, megélezése. Erősen ajánlott betartani az olyan biztonsági óvintézkedéseket, mint védőkesztyű használata és a motor kikapcsolása. Ha még kezdők vagyunk, különösen a lánc megélezését bízzuk inkább szakemberre!

Mikor kell a láncfűrész láncot megélezni?

  • Ha a nedves fát fűrészelünk, a lehulló fűrészpor a faliszthez hasonlít.
  • Ha nagy nyomóerőt kell kifejteni ahhoz, hogy a lánc behatoljon a fába.
  • Ha a vágóél sérült.
  • Ha fűrészeléskor a láncfűrész jobbra vagy balra kitér.