Zúzmara vagy dér? – Fenséges látványt kölcsönöznek a téli tájnak, de vajon hogyan tudjuk megkülönböztetni őket?

Bár már köszöbön a tél, a hóra talán még egy kicsit várnunk kell. A nagy pelyhekben hulló és tartósan fennmaradó vastag hótakaró sem feltétlenül jellemzi hazánk időjárását minden egyes télen, néha muszáj beérni ennél kevesebbel is. De ne csüggedjünk: ha a havazás el is marad, a zúzmara mindenért kárpótol.

A zúzmara hamisítatlan téli hangulatot tud teremteni azokon a teleken is, amikor hiába várjuk a nagy havazásokat. Bizonyára sokaknak ismerős a fagyos kristályokkal feldíszített fehér faágak látványa: ez bizony a zúzmara, amelyet sokan összetévesztenek a dérrel. De mi ennek az oka és hogyan különböztethető meg egymástól a zúzmara és a dér?

Hasonló időjárási jelenségek – Különböző körülmények

A zúzmara és a dér legfőbb közös jellemzője, hogy a levegő páratartalmának fagypont alá hűlt felületeken való megfagyásával, jégképzésével keletkeznek. De akkor mégis mi a különbség közöttük? Miért dér az egyik és miért zúzmara a másik? Mert nem mindegy, hogy milyen körülmények között jönnek létre.

Dér

A dér képződésének a derült, szélcsendes időjárás kedvez, fagyos hajnalokon jelenik meg vékony rétegben a növényzeten, kültéri tárgyakon. Ez a kis mennyiségű fagyott pára a napkeltét követő emelkedő hőmérséklet hatására gyorsan elolvad.

Zúzmara

A zúzmara ellenben ködös, fagyos időben jelenik meg a természetben, amikor a hűvös időjáráshoz rendszerint különböző erősségű légmozgás is társul. Számottevő hőmérséklet emelkedés hiányában a zúzmara hosszabb élettartamú, akár hetekig is megfigyelhető jelenség.