Fagyvédelem – Így óvd meg növényeid a fagytól!

Mi is jól felöltözünk télen, hogy megóvjuk magunkat a fagyos időjárástól: kerti növényeink sem érdemelnek kevesebbet, ami a hideg elleni védelmet illeti.

Érdemes időben felkészülni a téli hidegekre, hiszen november végén már bármikor beköszönthet egy kiadósabb havazás. A hóra való felkészülésről már írtunk, most koncentráljunk a fagyvédelemre. Így óvjuk meg fagyérzékeny növényeinket a mínuszok ártalmaitól.

Így óvd meg növényeid a fagytól

A fiatal gyümölcsfák, cserjék törzsének földközeli részét védjük kupacolással, amihez használhatunk növényi nyesedéket, lehullott leveleket. Ezekre nyugodtan szórhatunk akár komposztot, földet is. Nem javasolt viszont a kukoricaszár bevetése kupacolásnál, mert abban egerek telepedhetnek meg. A törzsre kenhetünk vékony mészréteget is, de nagyon óvatosak legyünk a mennyiséggel, ha túl vastagra sikerül a takarás, az a kártevők megtelepedésének kedvez.

A fagyérzékeny rózsatöveket lefelé fordított vödörrel védhetjük a legfagyosabb napokon, azonban ez nem alkalmazható hosszútávú megoldásként. A díszfüvekről se feledkezzünk meg: már most jó, ha összekötjük őket, ezzel megnehezítve, hogy a tövükhoz hólé csorogjon és ott megfagyjon.

A tuják, fenyők ágaira halmozódott havat rázzuk le, ónos eső esetén pedig óvatosan verjük le a jégréteget, utóbbihoz egy alkalmas seprűnyelet vagy botot már most kézközelbe készíthetünk.