Most vadludak tízezrei figyelhetők meg hazánkban – Élőben az Öreg-tavon vagy szobánk melegéből webkamerán keresztül!

Aki azt gondolja, a tél közeledtével egyre kevesebb lehetőség adódik a vadon élő állatok megfigyelésére, az biztosan nem hallott még erről a nagyszabású természetvédelmi rendezvényről, ahol a vadludaké a főszerep.

A Tatai Vadlúd Sokadalom egy országos természetvédelmi fesztivál, minden november utolsó szombatján a tatai Öreg-tó partján kerül megrendezésre. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja és a Duna-Ipoly Nemzeti Parki Igazgatóság közös munkájának köszönhetően valósul meg évről évre.

Vadludak tízezreit csodálhatjuk meg Tatán

A tatai Öreg-tó nevezetes arról, hogy ez az ország egyik legintenzívebben megfigyelt vadlúd gyülekezőhelye. Idén november 25-én sok más érdekes program mellett a tavon megtalálható sok ezernyi madarat és a lélegzetelállító madárvonulást ornitológus narrátor fogja bemutatni. A vadludakat nagy teljesítményű távcsöveken keresztül is megfigyelhetik az érdeklődők.

A vadludak október közepétől kezdve folyamatosan érkeznek hazánkba. Elsőként a nagy lilikek érkeztek nagyobb számban, majd a vetési ludak is elkezdtek lassan beáramlani az országba. Az Északi-Gerecsében és a Duna-völgyében túrázók ezidőtájt gyakran észlelhetik az égen a vonuló vadlúd csapatokat. Tata környékét november végére több ezer, tízezer vadlúd lakja be. Mostanra az Öreg-tavon 28 ezer fölé emelkedett a ludak száma. A madarak rajongói olyan ritkaságokat is láthatnak most, mint a kis lilik, a vörösnyakú lúd, örvös lúd, apácalúd.

Egy jelentős technikai újításnak köszönhetően pedig bármikor megcsodálhatjuk a tavon úszkáló gyönyörű madarakat, ez pedig nem más, mint az újonnan felszerelt webkamera. A kamera napelemmel működik és a tómeder azon részére került, ahol nem zavarja az állatokat.