A hűvös őszi reggelek természetes velejárója – És még mit tudsz mondani róla?

Az ősz kezdetével egyre gyakoribb a ködös reggelek, délelőttök, akár ködös napok száma, de mit is nevezünk ködnek és miért alakul ki?

Az év során számos alkalommal tapasztalhatunk ködöt a reggeli vagy esti órákban, azonban a ködös idő ősszel sokkal gyakoribb és sokszor egész napon át tart. Szépséges természeti jelenség vagy az autósok életének megkeserítője? Miből lesz a köd és te mennyit tudsz róla?

Mindent a ködről

A köd olyan réteges szerkezetű felhőzet, melynek alapja leér a földfelszínig. A levegő telítettségéből adódik a jelenség, ugyanis ilyenkor a nedvesség kicsapódik és a levegő párás lesz. Ha a látástávolság 1-től 5 kilométerig terjed, párásságról, ha a látótávolság 1 km alá csökken, ködről beszélünk.

A köd nem csupán őszi napokon figyelhető meg, több fajtája is létezik. A leggyakoribb a kisugárzási köd, amely a tipikus “hajnali köd”. Pirkadatkor a hidegben a nagy nedvességtartalmú felszínközeli levegő lehűl és  kicsapódik. Általában a délelőtti felmelegedés során oszlik fel.

Az áramlási köd a magas nedvességtartalmú, melegebb légtömeg hideg felszín fölé áramlásakor keletkezik. Ez a ködfajta könnyen tetten érhető ha tenger vagy nagyobb víztömeg közelében tartózkodunk, ugyanis gyakran alakul ki  a meleg vízfelszín felől a szárazföld felé áramló levegő által (sokszor téli időszakban vagy éjszaka).

Köd a hegyekben

A keveredési köd a meleg, nedves levegő, hideg, szárazabb levegővel való keveredése, majd a lehűlés következtében a fennmaradó nedvesség kicsapódása.

A lejtőköd is sokak számára ismerős lehet, akik renszeresen túráznak vagy hegyes, dombos környéken laknak: a hegyvonulat emelkedésre készteti a felé áramló levegőt, az emelkedő légtömeg a magasban alacsonyabb hőmérséklettel találkozik, lehűl és telítetté válik.

A párolgási köd télen vagy éjszaka jön létre, de hazánkban ősszel is jellemző, amikor a nagy vízfelszínek (tavak, folyók, mocsarak, fölázott talaj) még melegek, ezek párolognak a hozzájuk képest hideg levegőbe.

Köd a tó felett

A frontális ködöt melegfront esetén a hideg levegőbe hulló melegebb esőcseppek párolgása okozza.

És mikor várhatjuk a köd eloszlását a jobb látási viszonyok érdekében? A köd megszűnése szintén többféleképpen történik. Eloszlik akár a levegő hőmérsékletének növekedése miatt, de száműzi a felszín közeli erősödő légmozgás, vagy a lehűlés is, ilyenkor a ködöt alkotó vízcseppecskék visszahullanak a földre.