Deres hajnalok, őszi finomságok – Te ismered ezt a különleges italt?

Te is gyakran hallottad a nagyszüleidtől: várj, amíg megcsípi a dér? Addig rá se néztél a csipkebogyóra, kökényre, galagonyára, míg be nem álltak a fagyok?

Néhány őszi bogyót, termést akkor érdemes fogyasztani, ha megcsípte a dér – szokták mondani. Legjobb példa erre a csipkebogyó, a kökény, a galagonya lehet. Hogy ennek mennyi az igazságtartalma, kérdéses. Vajon tényleg finomabbak lesznek a fagytól? Vagy a mondás inkább arra vonatkozik, hogy ezek a gyümölcsök a hideg időkre érnek be? Egy biztos: van egy italkülönlegesség, amely fagyott gyümölcsökből készül és ettől olyan híres.

Fagyott szőlőszemek zamata: ismerd meg a jégbort

Ha a szőlő szüretelésének időpontját elcsúsztatjuk és a gyümölcsöt a komolyabb fagyok kezdetéig a szőlőtőkéken hagyjuk, a végeredmény a jégbor lesz. Ez az édes, és nem utolsó sorban borsos árú borkülönlegesség azért ennyire finom, mert a dér megcsípi a szőlőszemeket.

Forrás: pixabay.com

A szőlőben csak a benne lévő víz fagy meg, a cukrok és egyéb oldott szilárd anyagok nem, emiatt a jégbor koncentrált szárazanyag-tartalmú, nagyon édes, ugyanakkor magas savtartalmú ital. Tehát a gyümölcs természetes fagyását használjuk fel, és a szőlőszemeket fagyott állapotukban szüreteljük és préseljük ki azért, hogy sűrűbb, édesebb mustot kapjunk. A jégbor ugyanakkor nem összetévesztendő a kései szüretelésű édes borokkal és az aszúborokkal.

A leghíresebb jégborok Németországból, Kanadából és Ausztriából érkeznek, de  Magyarországon is készítenek jégbort.