Költöző madarunk, a gólya ezért nem marad Afrikában

A fehér gólya, hazánk kedvelt madara költöző madár lévén nyár végén csapatokba verődve délnek indul, majd tavasz elején visszatér. De miért?

A fehér gólya a telet Afrikában tölti a hideg és a kevesebb a táplálék miatt. Felmerül azonban a kérdés: ha számára Afrikában kedvezőbb az időjárás és az élelem folyamatosan elérhető, miért nem maradnak ott a gólyák egész évben?

A gólyák titka

A kérdésre a válasz roppant egyszerű: ezek a pompás madarak igazából nem is idevalósiak, csak szaporodni és utódot nevelni járnak vissza hazánkba. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kifejti: a ma nálunk fészkelő fajok nagy hányada a legutolsó jégkorszak vége felé, a jégtakaró visszahúzódása után nem a Kárpát-medencében élt, így tulajdonképpen  a fehér gólya sem európai madár. Az év több mint felét nem is Magyarországon tölti, hanem vonulással és afrikai teleléssel.

Mégis visszatér költeni hozzánk, ugyanis Afrikában a gólya az európai viszonyokkal ellentétben nem számít csúcsragadozónak, az afrikai élőhelyeken rengeteg konkurens állatfajjal kell versenyeznie a táplálékért.

De mégis mennyire magyar madár? A legerősebb gólyaállományok Lengyelországban és Spanyolországban költenek. Mégis rendkívül népszerű Magyarországon a gólya. Talán feltűnő mérete és megjelenése miatt annyira kedvelt, illetve azért, mert szinte “köztünk él”, gondoljunk csak a kéményekre, villanyoszlopokra rakott fészkeikben gubbasztó kedves fiókákra.  Ráadásul két nemzeti ünnephez – március 15 és augusztus 20 környéke – is köthető a megjelenésük és a távozásuk.