Ezeket a szabályokat érdemes betartani, ha téli madáretetésre készülsz

Rajongsz a madarakért? Szeretnéd őket a kertedbe csalogatni a hidegebb időkben is? A madáretető kihelyezése és élelemmel való feltöltése nagy segítség a nálunk telelő madarak számára, de egyáltalán nem mindegy, hogyan csináljuk.

Télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, ráadásul a tőlünk északabbra fekvő területekről – ahol a miénknél jóval keményebbek a telek –  sok esetben Magyarországra érkeznek telelni a madarak. Ugyan hazánkban a ház körül ismerősen mozgó madarak maguk is rátalálnak az élelemre, az etetés nagy biztonságot jelent számukra. Mire figyelj, ha madáretetésre szánod el magad?

A téli madáretetés alapszabályai

Ha a csinos madáretető már készen áll, az alábbi szabályok betartásával kertünkbe csábíthatjuk ezeket a csodás állatokat. Nekik az etetés könnyen hozzáférhető és biztos táplálékforrást jelent, nekünk pedig a megfigyelés kiváló lehetőségét (hogy milyen hatással van a lelkiállapotunkra a madarak jelenléte, itt olvasható).

Mikortól és meddig etessünk?

Általában az első fagyok beköszöntétől (ami többnyire novemberre tehető), egészen a fagyok tartós megszűnéséig (akár április közepéig). De elkezdhetjük a madáretetést jóval korábban − különösen ha új helyen szeretnénk etetni −, akár szeptember elején.

Milyen időközönként etessünk?

Folyamatosan. Ha egyszer hozzászoktak, a madarak számítanak az általunk kitett eleségre, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe. Így a táplálék hirtelen elmaradásával rengeteg madár kerülhet nehéz helyzetbe. Az etetőre járó kistestű madarak számára ez az élelem a túlélés záloga, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha elfelejtjük feltölteni az etetőt és nem tudnak eleget táplálkozni napközben, az a következő hideg éjszakán az életükbe kerülhet.

Mivel etessünk?

Olajos magvakkal (napraforgó, köles, kiegészítő táplálékként dió, mogyoró, földimogyoró: nem sózott, nem pirított), állati zsiradékkal (kifőzött szalonna, faggyú, állateledel boltban kapható cinkegolyó), gyümölccsel (faágra feltűzött alma). Az ivóvízről se feledkezzünk meg.