Így védd meg a fagytól a vízvezetékeket és kerti csapokat!

Még javában tart az ősz, de már most gondolnunk kell a téli időjárásra és arra, mi vár a kerti öntözőrendszerre, ha beállnak a fagyok.

Ha beköszönt a tél, fontos, hogy megóvjuk a vízvezeték-rendszert attól, hogy a fagy kárt tegyen benne. Ezt a harcot minden évben meg kell vívni, de rengeteg pénzt és kényelmetlenséget megspórolhatunk vele, ha még most rászánjuk magunkat a téliesítő munkálatokra.

Vízvezeték-védelem a téli fagyok beállta előtt

Kezdjük a locsolótömlőkkel. Valószínűleg szeretnénk őket minél tovább használni, ezért hajlamosak vagyunk az utolsó utáni pillanatig várni a leszerelésükkel. Ám megvan a veszélye annak, hogy jön egy fagyos éjszaka, ami károkat okoz a kifolyócsapokban a bennmaradó víz miatt. Ezért érdemes még a fagyok beállta előtt leszerelni a locsolótömlőket.

A téliesítés következő lépése a csapokat érinti. Vizsgáljuk meg, nem szivárognak, csöpögnek-e! Ha igen, javasolt rögtön megjavítani őket. A kicsöpögő víz lassan, de biztosan belefagyhat a csövekbe és csapokba és tönkreteheti azokat.

Ürítsük ki a csöveket amennyire csak lehet. Ha a kifolyócsapok nem fagybiztosak, a legjobb, ha a kerti vízvezeték-rendszert elzárjuk és víztelenítjük. Fagybiztos tartozékok esetén ez a lépés elhagyható, a locsolótömlőket viszont ez esetben is ajánlott leszerelni, máskülönben nem tud a víz megfelelően távozni a rendszerből.

A téliesítés utolsó lépése a szigetelés. A csapokat letakarhatjuk, ehhez vannak kiváló, házilag elkészíthető megoldások. A szigetelést a fagybiztos csapok esetében se hagyjuk el, ez a plusz védelem jó szolgálatot fog tenni egy extrém hideg tél esetén.