Kerti teendők novemberre – Ezeket a munkákat ne halogasd tovább, ha szeretnél gyönyörű kertet tavasszal

Amíg be nem köszöntenek a nagy fagyok, vagy le nem esik a kertet beborító első hó, mindig lesz mit csinálni a ház körül. Összegyűjtöttük, mely kerti feladatokat érdemes minél hamarabb elvégezni, hogy elégedetten várhassuk a természet – és kertünk – tavaszi újjászületését.

A kerti munka bizony nem ért véget november beköszöntével sem, bár a hidegek közeledtével egyre kevesebb és kevesebb feladatunk marad. A hangsúly immár a kert téliesítésére helyeződik, a későbbiekben pedig már csak a hóval, a jéggel kell megküzedünk, míg várjuk a tavaszt, amikor újra több gondot fordíthatunk növényeinkre.

Novemberi kertápolás

A levelek elgereblyézése talán az egyik legjellemzőbb őszi munka, és bizony úgy tűnhet, sosem ér véget: addig semmiképp, amíg a legutolsó levelek le nem hullanak a fákról. Így rákényszerülünk, hogy napi, ha kevesebb fa és bokor van a kertben, heti rendszerességgel összegereblyézzük az újra és újratermelődő levéltakarót. Nézzük a jó oldalát: ez egy viszonylag intenzív testmozgás, ami fitten tart, miközben tiszta és rendezett lesz az udvar.

Ha a rendrakásnál, tisztogatásnál tartunk, itt az ideje megszabadulni a kerti hulladéktól, befejezhetjük a gallyazást és eltávolíthatjuk növényeink elhalt, megrongálódott vagy fertőzött részeit.

Forrás: pixabay.com

Eljött a virághagymák elültetésének legvégső határideje. A hagymás, gumós növények többsége megfelelően télálló ahhoz, hogy egész évben a talajban maradhassanak (de javasolt mulccsal védeni őket a hidegtől). Ilyenek például a jácint, a fehér nárcisz és az amarillisz. A trópusi származású dáliákat, kardvirágokat és kannákat viszont érdemes fagymentes helyen teleltetni: őket ősszel ki kell ásni a talajból. Kerítsünk sort erre minél hamarabb.

Ideje megtisztítani, megélezni és megolajozni a kerti szerszámainkat, a locsolócsöveket pedig az utolsó cseppig kiüríteni és elpakolni.

Forrás: pixabay.com

Novemberben a legjobb befejezni a gyomlálást, ilyenkor ugyanis a gyomnövények jobban kitűnnek a kert növényei közül, így könnyebb észrevenni és eltávolítani őket.

Ha már előre elterveztük, hogy idén karácsonyra cserepes fenyőt veszünk, a legjobb, ha már most kiválasztjuk helyét a kertben és kiássuk neki a gödröt. Sokkal könnyebb dolgunk lesz az ásással most, amikor még nem fagyott keményre a föld.