Meg fogsz lepődni, ha megtudod, miből van a trópusi tengerpartok csodálatosan szép homokja!

Ha homok, akkor az emberek többségének bizony a tengerpart és a napsütés jut eszébe: egy részüknek azért, mert visszavágynak a fehér homokkal övezett partra, másik részük még sohasem járt ott és életében egyszer szívesen süttetné a hasát ilyen környezetben. Meglepő hírt hoztunk a gyönyörű homokos strandokról, érdemes tovább olvasni!

A napokban már volt szó a homok ipari felhasználásáról és drasztikus fogyásáról. És mi a helyzet a trópusi turistaparadicsomok csodálatos fehér homokjával? Azonnal eláruljuk!

A papagájhal és az ő áldásos tevékenysége a korallzátonyok körül

Többségünk számára még várat magára a trópusi tengerparton való sütkérezés élménye, a jellegzetesen fehér, elképesztően finom homok érintése és a végtelen kékség látványa. De mi is ez a puha homok valójában? Nagyrészt egy trópusi halfaj, a papagájhal ürüléke. Tudósok mérései alapján a Karib-tenger szigetein és Hawaiin 70 százalék, a Maldív-szigeteken 85 százalék körüli a homok papagájhal-ürülék tartalma.

A papagájhal korallzátonyok közelében él. Növényevő, a korallokat borító algát és hínárokat fogyasztja. Csőrszerű állkapoccsal rendelkezik (innen kapta nevét is), ennek segítségével tulajdonképpen elropogtatja az elhalt korallt és a rajta élő algákat. Emésztőcsatornája kinyeri a tápanyagot az elfogyasztott, apróra őrölt korallból, majd a maradék kis homokfelhő formájában távozik testéből.

Forrás: index.hu

A papagájhal rengeteget eszik, és ezt megdöbbentően hangosan teszi. Képzelhetjük, milyen hangzavart kelthet egy táplálkozó halraj, miközben gyakorlatilag finom szemű homokká őrli a koralldarabokat. A papagájhal nélkülözhetetlen eleme a korallzátonyok élővilágának: nélküle az alga elborítaná és megfojtaná a korallokat. Nem is beszélve arról, hogy a csodálatos fehér homokot is neki köszönhetjük.