Hallottál már erről a helyről? Ez a sírkert nem olyan, mint a többi!

A Románia területén fekvő Máramarossziget közelében található Szaplonca jellegzetes fejfáiról és sírverseiről elhíresült temetője. Itt nem a szokványos temetői hangulat a jellemző. Hogy miért?

Egyedi fejfák, élénk színek, népies sírversek láthatók a világ talán egyik legérdekesebb temetőjében. Tudj meg róla többet!

A szaploncai vidám temető

A temető színes fejfái már messziről láthatóak, a kapun belépve pedig a látogatók elé tárulnak az elhunytak munkáját, szokásait vagy bizonyos esetekben az elhalálozás mikéntjét megjelenítő képek és sírfeliratok. A sírversek nyelvjárással megírt vidám rigmusai, melyek fittyet hánynak a szabályokra és néhány esetben a helyesírásra, egyedülálló formáját mutatják a temetkezési kultúrának.

A sírkert története 1935-ben kezdődött. Ekkor készítette Stan Ioan Pătraş mester az első vésővel faragott élet- vagy arcképeket a tölgyfa síremlékekre, melyek legjellegzetesebb színe a “szaploncai kék”. Közel 800 teljesen egyedi fejfa található itt. A temető ma már olyan, mint egy szabadtéri múzeum: látogatók ezreit vonzza a térségbe.