Közelgő ünnepek: te tudod, mi a különbség mindenszentek és halottak napja között?

Sokan gyakran összekeverik, esetleg szinonimaként használják a mindenszenteket és a halottak napját. Pedig két külön ünnepnapról van szó.

Az előbbit november 1-jén, míg a másikat november 2-án ünnepeljük, közelségük miatt talán érthető, miért gondolhatják sokan, hogy ugyanarról az ünnepről beszélünk. Most eláruljuk, mi a mindenszentek és mi a halottak napja.

Mindenszentek

A katolikus egyház mindenszentek napján emlékezik meg az üdvözült lelkekről. A mindenszentek napja a történelem folyamán szorosan összekapcsolódott az ősszel tartott ősi pogány ünneppel. Úgy tartották, a lelkek ezen az éjjelen vándorolnak át a holtak birodalmába. A keresztény közösségek ezt a pogány hagyományt követve kezdtek ünnepeket rendezni az elhunyt katolikus szentek tiszteletére.

Halottak napja

A halottak napja keresztény ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekért. Halottak napi szokás a gyertyagyújtás és a virágok elhelyezése a sírokon, így emlékezünk eltávozott szeretteikre.

A halottak napi ünnepkör gyökerei az ókori Rómáig nyúlnak vissza. Ugyan nem november elején, hanem februárban, de a rómaiak is megemlékeztek elhunyt őseikről, igaz, náluk ezt az ünnepet inkább a vidámság jellemezte.

A halottak napja és a hozzá kapcsolódó szokások széles körben a 11. századtól terjedtek el a keresztény világban. A katolikusok a mindenszenteket és a halottak napját, az evangélikusok a halottak napját ünneplik, a reformátusoknál a halottak napi gyertyagyújtás és sírgondozás új keletű és katolikus hatásra kialakult szokás.