Íme a csodálatos krizantém – Nem csupán temetővirág, hanem otthonunk előkelő dísze!

Most, hogy közeleg a mindenszentek és halottak napja, érdemes foglalkoznunk a krizantémmal, ami bár gyönyörű növény, hazánkban temetővirágként él a köztudatban és sokaknak kizárólag az elhunytakra való emlékezés, a sírgondozás és a hűvös napok jutnak róla eszébe. Te örülnél egy csokor krizantémnak?

A krizantémra kétségkívül illik a „megosztó” jelző: a fehér krizantém látványa sokunk számára a temető hangulatát idézi fel, pedig a nemesítők fáradhatatlan munkájának hála a krizantém roppant változatos növény lett, ami a virágok színét és alakját illeti.

Minden, amit a krizantémról tudni érdemes

A krizantém nem csupán temetővirág, hanem a lakás, a kert, a munkahely előkelő dísze, a vágott krizantém pedig bárkinek átnyújtható, rangos ajándék. Pompáját tovább fokozza, hogy botanikai neve magyarul napvirágot jelent: szabályos, sugaras virágai a napra emlékeztetnek.

Tudtad, hogy Kr. e. 1500-ban erről a virágról Kínában várost neveztek el? További érdekesség, hogy Japánba a császári ház címernövénye lett és
az egyik legfontosabb japán kitüntetés krizantém virágot ábrázol.

Szeretnél krizantémot a kertedbe? Választhatsz kerti krizantémot vagy cserepes krizantémot, melyet elvirágzás után ki lehet ültetni a kert egy napos szegletébe késő tavasszal. Ha elég vizet kap, akkor sokáig díszíti a kertünket. A téli fagyok ellen úgy védhetjük meg, ha lombbal, fenyőágakkal, levágott fűvel takarjuk.