Unalmasnak találod a töklámpást? Ne faragd ki a tököt, csinálj belőle menő asztaldíszt!

Unalmasnak, macerásnak, túlságosan halloweeninek találod a töklámpást? Felejtsd el, ha nem szeretnél órákig farigcsálni, a bonyolultabb alkotásokhoz nincs türelmed vagy kézügyességed, de a klasszikus töklámpás számodra túlságosan is az angolszász országokból beszivárgott hagyományokat idézi.

A töklámpásnak számtalan variációja létezik, nem feltétlenül kell megmaradnod az amerikai filmekből ismert rémisztő vagy bárgyún vigyorgó arcoknál, ugyanakkor az is érthető, ha idén nem szeretnéd a faragás során szanaszét röpködő magokat takarítani a konyhádban. A sütőtököt másképpen is felhasználhatod: készíts belőle menő asztaldíszt!

Egy remek párosítás: pozsgások és sütőtök

A pozsgások bárhol remekül mutatnak: ez alól a sütőtök sem kivétel. Ki sem kell faragni a tököt, hiszen a tök tetején helyezzük el a növényeket, nem pedig benne. Ez az asztaldísz akár hónapokig pompázik és a pozsgásokat később el tudod ültetni cserépben vagy a kertedben. Így készítsd el szuper őszi hangulatú asztaldíszedet lépésről lépésre.

Erre lesz szükséged
  • Sütőtök (bármilyen formájú megteszi, de könnyebb dolgod lesz, ha picit laposabb a teteje)
  • Ragasztópisztoly/hobbiragasztó/élővirág-ragasztó
  • Sphagnum moha
  • Olló
  • Pozsgás növények
  • Vízpermetező
Így csináld

Hagyd kissé kiszáradni a növények szárát. Így a későbbiekben a mohába ágyazott pozsgások nem indulnak majd olyan könnyen rothadásnak és tovább marad friss az asztaldíszed. Kend be a sütőtök tetejét ragasztóval, majd borítsd be a mohával. Ezután ragasztózd be a növények szárát és helyezd őket neked tetsző kompozícióban a mohára. A nagyobb, nehezebb díszítő elemeket vagy növényeket inkább középre ragaszd és onnan haladj kifelé a közepes és kisebb méretű növényekkel. Tölts ki minden rést. Ha készen van a mestermű, 2-3 naponta érdemes vízzel átpermetezni, hogy a pozsgások nedvességhez jussanak. Legyünk mértékletesek, a túl sok víz sem jó!

Ezen a rövid videón végig is nézheted, hogyan készül egy ilyen asztaldísz: