A töklámpásnak számtalan variációja létezik, nem feltétlenül kell megmaradnod az amerikai filmekből ismert rémisztő vagy bárgyún vigyorgó arcoknál, ugyanakkor az is érthető, ha idén nem szeretnéd a faragás során szanaszét röpködő magokat takarítani a konyhádban. A sütőtököt másképpen is felhasználhatod: készíts belőle menő asztaldíszt!
Egy remek párosítás: pozsgások és sütőtök
A pozsgások bárhol remekül mutatnak: ez alól a sütőtök sem kivétel. Ki sem kell faragni a tököt, hiszen a tök tetején helyezzük el a növényeket, nem pedig benne. Ez az asztaldísz akár hónapokig pompázik és a pozsgásokat később el tudod ültetni cserépben vagy a kertedben. Így készítsd el szuper őszi hangulatú asztaldíszedet lépésről lépésre.
Erre lesz szükséged
- Sütőtök (bármilyen formájú megteszi, de könnyebb dolgod lesz, ha picit laposabb a teteje)
- Ragasztópisztoly/hobbiragasztó/élővirág-ragasztó
- Sphagnum moha
- Olló
- Pozsgás növények
- Vízpermetező
Így csináld
Hagyd kissé kiszáradni a növények szárát. Így a későbbiekben a mohába ágyazott pozsgások nem indulnak majd olyan könnyen rothadásnak és tovább marad friss az asztaldíszed. Kend be a sütőtök tetejét ragasztóval, majd borítsd be a mohával. Ezután ragasztózd be a növények szárát és helyezd őket neked tetsző kompozícióban a mohára. A nagyobb, nehezebb díszítő elemeket vagy növényeket inkább középre ragaszd és onnan haladj kifelé a közepes és kisebb méretű növényekkel. Tölts ki minden rést. Ha készen van a mestermű, 2-3 naponta érdemes vízzel átpermetezni, hogy a pozsgások nedvességhez jussanak. Legyünk mértékletesek, a túl sok víz sem jó!
Ezen a rövid videón végig is nézheted, hogyan készül egy ilyen asztaldísz: