Feltűnően meleg időjárás és egy hozzá kapcsolódó szokatlan jelenség: nem is gondolnád, milyen meglepetést tartogat számodra a természet

Te mennyire örülsz az elmúlt napokban tapasztalt tavaszias időnek? Felüdülés ez október közepén, amikor inkább a borongós napok vannak túlsúlyban és az egyre korábban tapasztalt sötétedés is letöri kissé az ember lelkesedését.

Mintha nem is októbert, hanem április vagy májust írnánk: a héten többször sütkérezhettünk langyos napsütésben az enyhén hűvös reggelek után. A természet is úgy éledezik, mintha tavasz lenne: az Alföldön szirmot bontott az orgona és az ibolya.

Lila szirmok október közepén

Szokatlan jelenségnek számít a tavaszi növények virágzása október közepén, de az utóbbi napokban tapasztalt különösen meleg időjárást tekintve cseppet sem meglepő. Gádoroson az ibolya, Orosházán a májusi orgona bontott gyönyörű szirmokat. De egy hónappal ezelőtt a Heves megyei Sirok határában virágzó gesztenyefákat fotóztak.

Forrás: MTI, Rosta Tibor

Valószínűleg az ország több pontján felütik majd fejüket a virágba borult orgonabokrok és ibolyától színes rétek, amíg folytatódik ez az időjárás. Talán a te kertedben is rügyeznek már a bokrok, a fák? Érdemes lehet körülnézni odakint!

Ha pedig visszatérnek az őszi hidegek, ködök és esők, így őrizd meg jókedvedet!