Ismerd meg te is a vegyszermentes termelést!

Téged is érdekel a vegyszermentes gazdálkodás? Szívesen termesztenél olyan egészséges zöldséget és gyümölcsöt a kertben, amivel az egész családot jószívvel megetetheted?

Vannak, akik nagyban csinálják és piacra viszik az árut, mások a családot látják el vegyszermentes zöldséggel és gyümölccsel. Bemutatunk egy magyar családot, az ő vegyszermentes gazdaságukat és azt, hogyan csinálják és hogyan csinálhatjuk mi, ha szeretnénk belevágni.

Osgyáni tanya

Az Osgyáni tanya Cegléd mellett található. Anya és fia 5 hektáron, kis léptékben termelnek növényvédő szerek nélkül. Osgyáni Elvira azért kezdett gazdálkodásba, mert szerette volna, ha gyermekei egészséges ételeken nőnek fel. Ezt csak úgy tudta garantálni, ha maguk termelik meg táplálékukat. Főként zöldséget termesztenek, de tartanak állatokat is: szárnyast, tehenet. Az állatok teljes takarmányát ők fedezik, így azok is egészséges táplálékhoz jutnak. A gazdaságban csak természet adta anyagokat használnak: fahamut, növényi nedveket, ásványi anyagokat. Mulccsal őrzik meg a talaj tápanyagtartalmát. Eleinte önellátásra, manapság már piacra is termelnek: termelői piacra viszik a portékát és a környékbeli családok számára házhoz is szállítanak.

Mit takar a vegyszermentes termelés?

Míg a bio egy objektív minősítő rendszernek megfelelő áruk jelölésére használt fogalom, addig a vegyszermentesség nem csupán azt jelenti, hogy a termelők nem permeteznek, fontos a talaj tiszaságának megőrzése is.

Ezek a gazdák minél inkább az önszabályozó rendszerre törekednek. Ültetéskor figyelembe veszik a növények vízigényét, figyelnek rá, hogy azonos vízigényű növények egymáshoz közel kerüljenek. Permetezéshez növényi főzeteket, leveket használnak és növénytársításokkal, úgynevezett védőnövények ültetésével tartják távol a kártevőket. Ezek lehetnek dísznövények, virágok, zöldfűszerek és gaz is.

Tippek kezdőknek

Ültess illatos virágokat a termések közelébe!

A virágok erős illatukkal elterelik a kártevők figyelmét a zöldségekről, gyümölcsökről. A sarkantyúka, büdöske például a paradicsom és uborka közelében vethető be. A borágó a csigákat tartja távol, a ricinus a legyeket űzi el, ezért az állattartók az ólak közelébe ültetik.

Védd növényeidet zöldfűszerekkel!

A bazsalikom a többet között tökfélékre veszélyes lisztharmat fertőzés terjedését akadályozza. Hogy milyen fűszert ültessünk, arra jó szabály, hogy ami az egyes ételekhez ízben jól passzol, az védő párosításként a kertben is tökéletesen megállja a helyét. Így a töknek a kapor, a paradicsomnak a bazsalikom is lehet védőnövénye.

Ökopermetet a növényeknek!

A fokhagyma leve, a kamilla leve levéltetvek ellen hatékony, a csalánlé megelőzésre is kiváló, hatására a növények felszínén a gombák kevésbé tudnak megtelepedni.