Őszi nagytakarítás a kertben: ettől a 9 dologtól szabadulj meg minél hamarabb!

A kertészkedés egyre kevesebbet vesz el a napjainkból és egyre inkább a kert télidőre való felkészítéséről szól. Korai lenne elégedetten hátradőlni a fotelben: a havas, fagyos idők beállta előtt még hátravan egy nagyon fontos feladatunk.

A nyirkos, ködös reggelek, borongós, esős napok a legkevésbé sem hozzák meg a kedvünk a kerti munkálatokhoz. A kertünkhöz kötődő feladatok nagy részét már letudtuk, gondolhatnánk, ám a télre való felkészülés nem lehet teljes a nagytakarítás nélkül. Eláruljuk, mitől érdemes ilyenkor megszabadulni.

Öreg kerti bútorok

Kopott, törött, rozsdás, lepattogzott a festék, nyekereg, nyikorog, majd összerogy alattunk? Mielőtt megcéloznánk a konténert, gondoljuk végig:

  • Rendbe tudjuk még hozni?
  • Ha igen, van megfelelő kézügyességünk és nem utolsó sorban kedvünk és időnk a bútorfelújításra?
  • Ha nem, valaki más (esetleg egy jó barát, aki imádja a csináld magad projekteket) örülne a bútoroknak?

Ha minden kérdésre nem a válasz, intsünk búcsút a kerti bútornak.

Lejárt szavatosságú festék

Nem igényel túl sok magyarázatot: beszáradt, megromlott festékekkel nem érdemes nekiesni sem a falnak, sem a bútoroknak, sem semmilyen más tárgynak. Ne dobjuk a kukába! Az úgynevezett hulladékudvarokban gondoskodnak a veszélyes hulladékról.

Ütött-kopott kaspók

Csak gyűlnek, gyűlnek az udvar sarkában és hiába fogadkozunk évről évre, hogy végre megjavítjuk a repedéseket, vagy kreatív módon felhasználjuk a kaspókat, egyszerűen képtelenek vagyunk nekiállni a munkának? Ne tároljuk őket tovább, csak a helyet foglalják.

Törött kerti dekorációs elemek

Hacsak nem szánjuk rá magunkat a fej nélküli kerti törpék, törött virágládák és rozsdás lámpások rendbetételére, nyugodtan küldjük őket a kaspók után. Kivéve, ha vannak olyan jó állapotban, hogy az a bizonyos kreatív, ügyes kezű ismerősünk tud vele mit kezdeni és szívesen fogadja az efféle “ajándékokat”.

Hulladékfa

Tekintélyes halom összegyűlt már az ágakból, törött lécekből és deszkákból, de a szívünk mélyén tudjuk, hogy sosem lesz belőlük házilag eszkábált kerti bútor vagy lakásdekoráció? Évek óta nem volt kerti sütögetés, így tűzifaként sem vesszük hasznát? Ideje megválnunk tőle.

Ócska kerti szerszámok

Rozsda, kicsorbult élek, törött nyelek fogadnak minket a sufniban? Ami nem javítható, az feleslegesen foglalja a helyet.

Törött locsolócsövek

Hiába próbáltuk megragasztani, az a fránya locsolócső még mindig több ponton szivárog? Talán végleg eljárt felette az idő és be kell szereznünk egy újat.

Maradék faszén

A kerti grillező tönkrement vagy már időtlen idők óta nem csaptunk grillpartit és a nyakunkon maradt néhány zsáknyi faszén? Tegyük a komposzthoz, hiszen ha növeljük a komposzt széntartalmát, az segít lebontani a szerves anyagot. A szén megköti a nedvességet, ennek a tulajdonságának köszönhetően pedig jó szolgálatot tehet a sufniban, szerszámosládában. Ha ezek az ötletek nem nyerték el a tetszésünket, ajándékozzuk el a szenet valakinek, aki hasznát veszi majd jövő nyáron.

Hinta

A gyerekek felnőttek, a hinta pedig csak árván korhadozik az udvarban? Ha még nem reménykedünk abban, hogy unoka érkezik a családba, és a helyére pompásan illene egy fűszereskert vagy virágágyás, váljunk meg tőle.