Így fűtünk mi – Spórolási tippek a fűtési szezonra

Belátható időn belül nem fogjuk tudni korszerűsíteni fűtési rendszerünket? Sebaj! Ezekkel a trükkökkel olcsón megúszhatjuk az idei őszt és telet!

Bár megvan a maga szépsége a hűvösebb évszakoknak is, a fűtésszámla nem tartozik ezek közé. Mit tehetünk azért, hogy ne fájjon a fejünk a fűtésre kiadott forintok miatt?

Ajtó és ablak szigetelése

Mi a helyzet a régi, rosszul záródó ablakokkal és ajtókkal? A keletkezett rések nagyobb hőveszteséget jelenthetnek, mint gondolnánk.
Szerencsére az ajtók, ablakok utólagos résszigetelése saját kezűleg megoldható, ha egy barkácsáruházból beszerezzük a szükséges szigetelő csíkokat. A szigetelő csíkkal azonban érdemes óvatosan bánni! Csak oda helyezzük el, ahol tényleg szükség van rá, így elkerülhetjük a nyílászáró eldeformálódását és új rések keletkezését.

Karbantartás

Biztonsági okokból is erősen ajánlott a gázkészülékek rendszeres karbantartása. És azt tudtad, hogy szakszerű tisztítással akár 20%-kal is növelhető a gázkészülékek hatékonysága?

Hőtükör

Ez a hővisszaverő anyag, úgynevezett hőtükör fólia a radiátorok mögötti falra ragasztva a radiátor hátsó lapja által kibocsátott hőt a szoba felé irányítja. Így kiküszöböli, hogy a radiátor mögötti és feletti falfelületen elvesszen a hő.

Száraz fahasábok

Minél nedvesebb a fa, annál kisebb a fűtőértéke. Ennek magyarázata, hogy a fában található nedvesség az égés alatt elpárolog, de mivel a víz elpárologtatásához jelentős mennyiségű energia szükséges, ezért minél nagyobb a fa víztartalma, annál több energia vész kárba a fűtés során. Nem elég, hogy ez egyáltalán nem gazdaságos, de környezetkárosító is! Ha nedves fával fűtünk, növekszik a korom és káros anyag kibocsátás. Csak száraz fával javasolt fűteni, melynek legfeljebb 20% a nedvességtartalma. A fa kiszáradásához pedig idő kell, kalkuláljunk ezzel, amikor beszerezzük a tűzifát!

Szabaddá tett radiátorok

Ne szárítsuk ruháinkat a radiátoron, és ne takarjuk le őket semmivel! Ezzel értelemszerűen szabaddá tesszük a meleg levegő áramlását.

Tartsuk a hőmérsékletet

Általában nem érdemes hagyni, hogy otthonunk nagyon lehűljön, majd újra felfűteni. A felfűtés mindig nagyobb energiafelhasználást igényel, mint a szinten tartás. Azonban ha tudjuk, hogy a szigetelés rossz és nagy a hőveszteség lakásunkban, a szinten tartás helyett inkább kapcsoljuk le vagy vegyük minimumra a fűtést a hosszabb távollétek idejére.

Szellőztetés észszerűen

A rendszeresen szellőztetés fontosságát talán nem is kell indokolni, olyannyira egyértelmű. De hogyan szellőztessünk? Legjobb, ha naponta kétszer 3-5 percre szélesre tárjuk az ablakot, ez sokkal célravezetőbb, mintha hosszú időn át résnyire nyitva tartanánk az ablakot, folyamatosan szivárogtatva ki a meleget.

Napsütés

Ha kisütött a nap, húzzuk el a függönyt és nyugodtan csavarjuk lejjebb a fűtést a napsütötte szobákban.

Függönyök és redőnyök

Szigeteljük az ablakot éjszakára vastag függönnyel vagy lehúzott redőnnyel. Ha nem tartunk szobanövény vagy házi kedvencet a helyiségben, és napközben alapvetően keveset tartózkodunk itt, érdemes ezt a módszert nem csak éjszaka alkalmazni.