Hazánkban is őshonos növény a szelídgesztenye. Az ízletes magvak októbertől februárig beszerezhetők (hacsak nem elégszünk meg gyorsfagyasztott változatával), és érdemes is vásárolni belőle, amikor szezonja van, mert nagyon sokféleképpen felhasználható. Hogyan készítsük el a gesztenyét?
Mindent a gesztenyéről
Más magvakkal ellentétben a gesztenye jóval több vizet, mint olajat tartalmaz (ennek köszönheti lágy, krémes állagát). Magas a keményítőtartalma, akárcsak a burgonyának. A vitaminok és ásványi anyagok közül kiemelkedő a B1, B2, B6, C- és E-vitamin, valamint a kálium, magnézium, vas-, réz és foszfortartalma.
Jó gesztenyetermő területeken gyakran gesztenyeünnepet tartanak a termés betakarítása után, hazánkban a leghíresebb ilyen a Velemi Gesztenyenapok.
Legegyszerűbb elkészítési módjai a következők: maghéját bevágva pirítjuk meg nyílt tűzön, héjától megtisztítva kandírozzuk, vagy főzés után meghámozva pürésítjük. Mielőbbi fogyasztása ajánlott, mert hamar kiszárad.
A legjobb receptek

Ha többre vágysz a sült gesztenyénél és a tejszínhabos gesztenyepürénél, mutatjuk, mi minden készíthető ebből a csodás alapanyagból.