Szelíd és édes – Mutatjuk a legjobb recepteket, ha kedveled ezt az őszi csemegét

Az egyik legjobb és legegészségesebb őszi finomság, amely sütve, főzve, sütemények alapanyagaként, pürésítve és lekvárként is felhasználható. Elhoztuk a legtutibb recepteket!

Hazánkban is őshonos növény a szelídgesztenye. Az ízletes magvak októbertől februárig beszerezhetők (hacsak nem elégszünk meg gyorsfagyasztott változatával), és érdemes is vásárolni belőle, amikor szezonja van, mert nagyon sokféleképpen felhasználható. Hogyan készítsük el a gesztenyét?

Mindent a gesztenyéről

Más magvakkal ellentétben a gesztenye jóval több vizet, mint olajat tartalmaz (ennek köszönheti lágy, krémes állagát). Magas a keményítőtartalma, akárcsak a burgonyának. A vitaminok és ásványi anyagok közül kiemelkedő a B1, B2, B6, C- és E-vitamin, valamint a kálium, magnézium, vas-, réz és foszfortartalma.

Jó gesztenyetermő területeken gyakran gesztenyeünnepet tartanak a termés betakarítása után, hazánkban a leghíresebb ilyen a Velemi Gesztenyenapok.

Legegyszerűbb elkészítési módjai a következők: maghéját bevágva pirítjuk meg nyílt tűzön, héjától megtisztítva kandírozzuk, vagy főzés után meghámozva pürésítjük. Mielőbbi fogyasztása ajánlott, mert hamar kiszárad.

A legjobb receptek
Forrás: likeastrawberrymilk.com

Ha többre vágysz a sült gesztenyénél és a tejszínhabos gesztenyepürénél, mutatjuk, mi minden készíthető ebből a csodás alapanyagból.

  1. Tejszínes gesztenykrémleves
  2. Gesztenyeszív
  3. Narancsos gesztenyelekvár
  4. Göngyölt pulykamell
  5. Marhasült gesztenyés töltelékkel