Beköszöntött az őszi gombaszezon: ezekre ügyelj, ha te is belevágnál a gombaszedésbe!

A gomba finom, laktató és egészséges. Tudtad, hogy azon kevés táplálékok egyike, amelyek gazdagok D-vitaminban? Most, hogy itt van az őszi gombaszezon, kis szerencsével – vagy a gombalelő helyek alapos ismeretével – magunk is begyűjthetjük az erdő ízletes kincseit.

A nyár végén és az ősz beköszöntével előforduló csapadékos időjárás kedvezően hat a gombatermésre. Ha nagy esőzések után néhány napsütéses, száraz nap következik, joggal gondolhatjuk, hogy érdemes körülnézni a közeli erdőkben és réteken. Nem is csoda, ha sokan a természet e könnyen elérhető ajándékának begyűjtése mellett döntenek. De mire kell ügyelni, ha gombát szednénk?

Mit érdemes tudni a gombákról?

Tudtad, hogy egyes gombák ritkák, közülük pedig 58 faj pontosan emiatt védett is? Ezeket a körültekintő gombász mindig termőhelyén hagyja. És azt hallottad már, hogy a gombák sejtjeinek falában kitin található? Ez, valamint magas fehérjetartalma teszi a gombát nehezen emészthető táplálékká.

Az bizonyára közismert tény, hogy a gombák tartalmazhatnak mérgező vegyületeket. Egyes gombák elfogyasztása igen kellemetlen tüneteket produkálhat, míg más gombák akár halálos mérgezést is okozhatnak.

Nagyon fontos, hogyha saját magunk gyűjtöttük be a gombát, mindenképp vizsgáltassuk meg gomba szakellenőrrel! Itt a feltöltött anyagok között megtalálható a nyilvántartott gomba szakellenőrök jegyzéke.

Tippek gombaszedéshez

Az erdőtörvény szerint személyes felhasználásra napi 2 kg gombát lehet gyűjteni fejenként. Érdemes az ép, egészséges, fiatal gombát leszedni, ez sokkal szebb és finomabb is! A gombák gyűjtésére jól szellőző tárolóeszközt használjunk, legkevésbé alkalmas a gombák szállítására, tárolására a légmentesen záró műanyag zacskót! Az egyes fajokat külön helyen gyűjtsük. Ha nem tudjuk azonosítani a gombát, inkább hagyjuk a termőhelyén!

A gombát javasolt pár órán belül feldolgozni, ugyanis könnyen megromlik. A gombából készült ételt lehetőleg frissen fogyasszuk, ne tároljuk sokáig. Ha gazdag termésre bukkantunk és tele lettek a kosarak, így nem tudjuk mindet frissen elfogyasztani, tartósíthatjuk a gombákat. Az őzláb gombát bepanírozva, a vargányát vagy a tinorukat és a rókagombát olajon és hagymán lepirítva fagyaszthatjuk le. A vargányát egyébként szegfűgombához hasonlóan szárítva tárolhatjuk későbbi felhasználásig, a trombitagombát szintén szárítsuk, majd ledarálva fűszerként kiválóan megállja a helyét. A szárított gombát jó, ha üvegben tartjuk.

Akkor se legyünk csalódottak, ha nem találunk gombát: maga az őszi erdőben tett kirándulás olyan testileg és lelkileg felfrissítő élmény, aminek minőségét semmiképp sem rontja, ha üres kézzel térünk haza.