Ne maradj ki ebből a csodálatos élményből – Ősszel szarvasbőgést tartogat számodra az erdő

A szarvasbőgéssel a rendszeresen túrázók is csak nagyon ritkán találkoznak. Eláruljuk, hogyan tudod elcsípni ezt a különleges jelenséget!

Az erdő nem csupán nyáron tartogat számunkra olyan káprázatos élményeket, mint a szentjánosbogár rajzás. A szarvasbőgés legalább ilyen különleges esemény az erdő életében, ez a jelenség pedig tipikusan nyár végén, ősz kezdetén fordul elő. Hol tudod meghallgatni a szarvasbőgést?

Amit érdemes tudni a szarvasbőgésről

A szarvasbőgés időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől szeptember végéig tart. Elsőként a dél-somogyi, dél-zalai bikák, utoljára a zempléni bikák bőgnek, rendszerint a hűvösebb hajnali és éjszakai órákban, de sokszor  fényes nappal, meleg időben is.

A gímszarvas párzási időszakát nevezzük szarvasbőgésnek. Ilyenkor a felajzott bikák a vetélytársak távoltartása és a szarvastehenek meghódítása céljából zendítenek rá nászi énekükre. A szarvasbika jellegzetes hangja vonzza az érdeklődőket, azonban a túlzott emberi érdeklődés megzavarja az állatok nyugalmát, akár a szaporodásukat is akadályozhatja. A Pilisi Parkerdő Zrt. szervezett túrák keretében biztosít lehetőséget arra, hogy az érdeklődők meghallgassák a gímszarvasok “koncertjét”.

Mikor lehet meghallgatni a szarvasbőgést?

A Budapesti Erdészet túrái szeptember 26-án, 28-án, 30-án, valamint október 1-én, 3-án, 5-én, 7-én, 8-án kerülnek megrendezésre az esti órákban, 3-4 kilométeres távon. A Visegrádi Erdészet túrája szeptember 26-án lesz, szintén késő délután, kora este.

Ha érdekelnek a részletek, a jelentkezés menete, a további helyszínek és időpontok: ide kattintva tekintheted meg őket.